Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'No country for old men' heerst bij Oscars

Shownieuws

De Coen Brothers mogen zich de grote winnaars van de Academy Awards noemen. Hun veelgeprezen thriller 'No country for old men' won zondag vier Oscars.

De gebroeders Coen mochten zich zondagnacht de grote winnaars van de Academy Awards noemen. Hun veelgeprezen thriller 'No country for old men' won vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. De Spaanse acteur Javier Bardem, die in de film een psychopaat speelt, werd beloond met een Oscar voor beste bijrol.

Ook kreeg de film, die sinds Valentijnsdag in de Nederlandse bioscopen draait, een Oscar voor het beste bewerkte script. Ethan en Joel Coen baseerden hun scenario op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy. De onafhankelijke productie 'Juno' won de prijs voor beste originele script.

De Britse Daniel Day-Lewis en de Franse Marion Cotillard namen een Oscar in ontvangst voor hun acteerkunsten in respectievelijk 'There will be blood' en 'La vie en rose'. Tilda Swinton, net als Day-Lewis van Britse afkomst, werd beloond voor haar bijrol in 'Michael Clayton'. Daarmee gingen dit jaar alle acteerprijzen naar Europese acteurs.

Actrice Cate Blanchett mocht zich eerder verheugen over twee nominaties, voor haar hoofdrol in 'Elizabeth: the golden age' en haar bijrol in 'I'm not there'. Ze wist die nominaties echter niet te verzilveren. Het Britse melodrama 'Atonement', dat kans maakte op zeven beeldjes, kon zich evenmin tot de grote winnaars rekenen. De film kreeg uiteindelijk slechts een Oscar voor beste soundtrack

De Oscar voor beste animatiefilm ging naar 'Ratatouille'. De Oostenrijkse film 'The counterfeiters' won een gouden beeldje als beste niet-Engelstalige film.

De Academy Awards werden dit jaar voor de tachtigste keer uitgereikt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen