Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Spielberg stopt advisering Peking om Darfur

Shownieuws

Filmregisseur Spielberg stopt met zijn werkzaamheden als artistiek adviseur voor de OS van Peking. Dat doet hij om China's houding ten opzichte van Darfur.

(Novum/AP) - Filmregisseur Steven Spielberg stopt met zijn werkzaamheden als artistiek adviseur voor de Olympische Spelen van Peking. Dat doet hij vanwege China's houding ten opzichte van de toestand in Darfur.

Spielberg nam het besluit dinsdag nadat actrice Mia Farrow en verscheidene humanitaire organisaties zijn werkzaamheden voor het olympische organisatiecomité hadden bekritiseerd.

De gelauwerde regisseur en producer, die onder meer 'Jaws', 'E.T.', 'Schindler's list' en 'Saving private Ryan' op zijn naam heeft staan, had de Chinese president Hu Jintao vorig jaar al in een brief opgeroepen de invloed van China tijdens de spelen te gebruiken om de situatie in Darfur te helpen verbeteren. China heeft hechte betrekkingen met de regering van Sudan, die Arabische milities hun gang zou laten gaan tegen etnisch-Afrikaanse rebellen in Darfur. China koopt tweederde van de Sudanese olie-export, levert wapens aan de regering in Khartoem en houdt die in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de hand boven het hoofd.

Spielberg legt momenteel de laatste hand aan 'Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull', het langverwachte vervolg op zijn 'Indiana Jones'-trilogie uit de jaren tachtig met Harrison Ford in de titelrol.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen