Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Stakende scenaristen stemmen dinsdag over akkoord

Shownieuws

Amerikaanse scriptschrijvers besluiten dinsdag of hun staking tot een einde komt. De schrijversvakbond heeft zich positief uitgesproken over het voorstel.

(Novum/AP) - Amerikaanse scriptschrijvers besluiten dinsdag of hun drie maanden durende staking tot een einde komt. Dat maakte de Writers Guild of America zondag bekend. De vakbond heeft zich positief uitgesproken over een voorstel van film- en televisieproducenten. Als de vakbondsleden instemmen met de nieuwe arbeidsvoorwaarden, kunnen zij woensdag al weer aan het werk gaan.

De schrijvers legden drie maanden geleden hun werk neer uit onvrede over de vergoeding die ze krijgen voor de verkoop van hun producties via dvd's en het internet. Het nieuwe voorstel zou de scenaristen vergoeden voor deze nieuwe vormen van distributie, die steeds meer geld in het laatje brengen.

Als de schrijvers instemmen met de voorwaarden, betekent dat de redding voor vele filmproducties en het lopende televisieseizoen. Dat leunt momenteel op herhalingen en realityshows.

Ook kunnen de organisatoren van de Oscar-uitreiking, die door de staking werd bedreigd, dan weer opgelucht ademhalen. Vorige maand werd de Golden Globe-uitreiking afgelast. Volgens vakbondsonderhandelaar John Bowman kwam toen de omslag in de onderhandelingen. De dreiging dat ook de Oscar-uitreiking via een persconferentie afgedaan zou moeten worden, bleek een belangrijk pressiemiddel te zijn, zei onderhandelaar David Young.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen