Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Carry Slee laat haar lezers kiezen

Shownieuws

In haar nieuwe boek laat Carry Slee de lezer kiezen tussen een goed of slecht einde. Naast het boek wordt er een kledinglijn en virtuele community gelanceerd.

Carry Slee laat de keuze aan de lezer in haar nieuwe boek 'Hot or not'. Ook dat ze wel de Nederlandse J.K. Rowling wordt genoemd, laat ze liever voor rekening van haar lezers. "J.K. Rowling is toch veel groter dan ik. Ik word wel zo door fans bestempeld, maar durf mezelf niet aan haar te meten", zegt de 58-jarige jeugdboekenschrijfster.

Haar nieuwste boek 'Hot or not' is het tweede in haar 'Your choice'-reeks. In de interactieve boeken legt Slee de keuze bij de lezer neer. Zij mogen beslissen hoe het boek afloopt. "Ik kwam zelf op het idee, het leek mij een originele invalshoek. De lezer mag zelf kiezen of het boek een goed of slecht einde heeft."

Het boek draait om de 15-jarige Coco, die niets liever wil dan model worden. Ze wordt door een vriend opgegeven voor een modellenwedstrijd en op internet treft ze een man die haar wil helpen. Maar al snel vraagt hij Coco of ze haar kleren wil uittrekken voor de webcam. Als de vriend van Coco erachter komt dat de man niet te vertrouwen is, probeert hij Coco te waarschuwen. "Het verhaal hoorde ik van een fan. De gebeurtenissen in het boek zijn gedeeltelijk op haar ervaringen gebaseerd", legt de schrijfster uit.

Achter 'Hot or not' draait een grote merchandisemachine. Naast het boek wordt de kledinglijn 'HotChoizz' gelanceerd en het verhaal komt ook virtueel tot leven. Op de webcommunity GoSupermodel kunnen lezers met elkaar bevriend raken. In het boek blijkt dat zo'n internetvriendschap juist gevaarlijk kan zijn. "Mensen die mijn boeken lezen, weten wel waar ze voor op moeten passen. Bovendien is er veel controle op de website, zodat er geen foute mannen op kunnen", weet de schrijfster.

Slee bereikt sinds 1993 een groot publiek met haar jeugdboeken, waarvan er bijna vier miljoen werden verkocht. 'Spijt!', 'Afblijven' en 'Radeloos' waren bestsellers onder de jeugd. Twee boeken, 'Afblijven' en 'Timboektoe', zijn al verfilmd en onlangs tekende Slee een contract om nog vijf boeken te verfilmen. Voor haar nieuwe film 'Radeloos' is het castingproces al ver gevorderd. "We laten nu nog honderd jongeren terugkomen die auditie hebben gedaan", verklaart Slee. Voor de film hadden zevenduizend jongeren zich opgegeven voor acht verschillende rollen.

"Ik ben zelf erg betrokken bij het proces", zegt Slee. "Het verhoogt de druk wel, maar ik heb een fantastische band met Maria Peters, de scriptschrijfster, en regisseur Dave Schram. Zij hebben veel goede ideeën en we zitten echt op dezelfde lijn". Peters en Schram schreven en regisseerden ook de film 'Timboektoe', die onlangs op dvd verschenen is.

'Afblijven' was het eerste boek van Slee dat op het witte doek te zien was. De speciale filmuitgave van het boek belandde onlangs op de eerste plaats van een lijst boeken waarin het meeste wordt gescholden en gevloekt, opgemaakt door de Bond tegen het vloeken. "Kinderachtig hè", reageert Slee hierop. "In mijn boeken komen echt geen heftige scheldwoorden voor, maar die bond noteert het al als er een 'jemig' in een boek voorkomt. En ja, dat gebeurt nogal eens in mijn boeken."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen