Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rowling blokkeert Harry Potter-encyclopedie

Shownieuws

J.K Rowling heeft voorkomen dat binnenkort een Harry Potter-encyclopedie verschijnt. Ze vindt dat het haar auteursrecht schendt. Een rechter moet beslissen.

(Novum/AP) - J.K Rowling heeft voorkomen dat binnenkort een Harry Potter-encyclopedie verschijnt. Ze vindt dat het werk haar auteursrecht schendt omdat het refereert aan de door haar geschreven Harry Potter-boekenreeks. De rechter moet nu beslissen of de Britse schrijfster gelijk heeft.

Uitgever Roger Rapoport heeft het uitbrengen van het boek vrijwillig een halt toegeroepen tot de rechter uitspraak doet. Hij heeft een exemplaar van het boek naar de advocaten van Rowling gestuurd zodat ze zelf kunnen zien dat hij het auteursrecht niet schendt.

Rowling denkt daar voorlopig anders over. Zij vindt dat in het naslagwerk wel degelijk wordt geleend uit haar werk. Daarnaast loopt ze zelf al tijden met het idee een encyclopedie uit te brengen over de wereld van de beroemde tovenaarsleerling.

Haar protest is opvallend omdat ze eerder een groot voorstander was van de Lexicon-fansite, waar het materiaal voor het boek vandaan komt. Reden voor haar beklag is het verschil in informatie die vrij verkrijgbaar is op internet en informatie die voor commerciële doeleinden wordt gepubliceerd in een boek.

Op haar website laat ze weten de kwestie te betreuren. "Gezien de goede relatie met de fansite in het verleden, kan ik me alleen maar verdrietig en gedesillusioneerd voelen dat het zo moet."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen