Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Georgina enthousiast over kwantummechanica

Shownieuws

Georgina Verbaan is een fervent lezer van boeken over kwantummechanica. De actrice presenteert vanaf woensdag het VPRO-wetenschapsprogramma Noorderlicht Nieuws.

Georgina Verbaan is een fervent lezer van het werk van kwantummechanica-theoretici. "Het leven is eigenlijk wetenschap, maar kwantummechanica vind ik het mooist; hoe kleiner hoe beter. Oneindig klein", vertelt de 28-jarige flapuit in een interview met de VPRO Gids. "Ik pretendeer niet dat ik er iets van weet, maar ik vind het gewoon interessant. Het is een oprechte interesse."

Kwantummechanica is de wetenschap die zich bezighoudt met atomen en subatomen. Verbaan, die vanaf woensdag het wetenschappelijke tv-programma Noorderlicht Nieuws presenteert bij de VPRO op Nederland 3, heeft zich de afgelopen maanden ingelezen in verschillende wetenschappelijke theorieën.

Toch boeit de kwantummechanica-relativiteitstheorie van Marcus Chown de nieuwbakken presentatrice het meest. Zijn boek 'Quantum theory cannot hurt you' beschrijft hoe een atoom op dezelfde tijd op verschillende plekken kan zijn. Chown speculeert dat er een alternatief universum is waar bijvoorbeeld de Duitsers de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen of waar de aanslagen van 11 september 2001 nooit zijn gebeurd.

De actrice wil graag geloven in de theorie van Chown. "Andere universums waar je naar toe kunt. Jaaa! Dat is toch te gek?! Het is in ieder geval redelijk plausibel als je dat zo leest. En dan wil ik ook dat het zo is. Dat is toch spannend."

De actrice, die bekendstaat om luchtig werk in films als 'Costa' en 'Alibi', stort zich met Noorderlicht Nieuws op serieuzere kost. "De doelstelling is om mensen te enthousiasmeren voor de wetenschap en niet om mensen iets uit te leggen alsof het kinderen zijn," vertelt ze. "Maar als ik enthousiast over iets begin te praten, word ik zelf nogal kinderlijk en blij."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen