Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Birgit Schuurman winnares straattaaldictee

Shownieuws

Birgit Schuurman is zondag tot winnaar van het 'Groot dictee der Nederlandse straattaal' uitegroepen. Vorig jaar won hockeyster Fatima Moreira de Melo.

Birgit Schuurman is zondag tot winnaar van het 'Groot dictee der Nederlandse straattaal' uitgeroepen. De winnares van vorig jaar, hockeyster Fatima Moreira de Melo, gaf de wisseltrofee (de Straattaal Championshipbelt), per videoboodschap door aan Birgit. Dat meldt BNN.

Naast de 30-jarige zangeres streden dit jaar onder meer pianist Jan Vayne, schrijfster Susan Smit, radiopresentator Coen Swijnenberg en advocaat Theo Hiddema om de titel Straattaal Koning van 2008. De presentatie was in handen van Sophie Hilbrand. Het dictee werd dit jaar voorgelezen door de uit Noordeinde afkomstige rapper Willy van de rapformatie The Opposites. Bij het straattaaldictee ging het niet om spelling maar om de vertaling van 'slang' naar Algemeen Beschaafd Nederlands.

Ook legde presentatrice Sophie de deelnemers een quiz voor, aan de hand van in straattaal gesproken filmpjes van onder meer de cast van de BNN-soap ONM, die compleet in straattaal een vurige scène speelden. Ook was Robert ten Brink te zien met een bijzondere versie van Lotto Weekend Miljonairs en was de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten van de partij. Volkszanger Wolter Kroes gaf een vertolking van zijn hit 'Ik heb de hele nacht liggen dromen', of in dit geval 'Heb de hele nittie liggen spacen'.

Birgit had al een vermoeden dat zij waarschijnlijk met de prijs naar huis zou gaan. "Ik had wel verwacht dat ik hoog zou scoren. Ik ben een groot fan van The Opposites en vraag hen ook vaak wat hun teksten betekenen," zei ze tegen BNN. "Bovendien heb ik een periode gehad dat ik veel Surinaamse vriendjes had. Daar is kennelijk ook wat van blijven hangen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen