Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Benny Neyman 'overtuigde vriend en vijand'

Shownieuws

Met Benny Neyman is een 'vaste waarde in de Nederlandse lichte muziek' overleden. De zanger overleed donderdag op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Met Benny Neyman is een 'vaste waarde in de Nederlandse lichte muziek' overleden. Deze omschrijving van de zanger, die donderdag op 56-jarige leeftijd in zijn woonplaats Soesterberg overleed aan de gevolgen van kanker, komt uit het juryrapport van de Gouden Harp, die hij in 1996 kreeg. De zanger dwong zijn plaats in de muziekwereld volgens de jury af door zijn 'natuurlijke charme, gevoeligheid en integriteit, die vriend en vijand -voor zover aanwezig- altijd overtuigt'.

Benny Neyman werd op 9 juni 1951 in Maastricht geboren als Wilhelmus Albertus Neyman. Na de middelbare school vertrok hij naar Amsterdam, waar hij de Academie voor Kleinkunst volgde. In 1975 kwam zijn eerste plaat uit: 'Ik wilde als Orpheus zingen'. De blonde zanger brak echter pas door in 1978 na zijn overstap naar platenmaatschappij CNR, waar hij de plaat 'Samen zijn we rijk' uitbracht. Hij bleef CNR de rest van zijn leven trouw.

De eerste grote hit van Neyman dateert uit 1980. Met 'Ik weet niet hoe' bereikte hij de vijfde plaats in de Top 40. Andere hits waren 'Liefde voor het leven', 'Vrijgezel' en 'Waarom fluister ik je naam nog'. De zanger schreef de teksten van al zijn liedjes zelf. "Mijn teksten zijn vaak autobiografisch, ik heb er nooit moeite mee gehad mezelf bloot te geven. Ik wil juist een beetje echt zijn", zei hij daarover in de Tros Fanmail van december.

Zijn laatste album 'Onverwacht', dat in augustus uitkwam, droeg Neyman op aan zijn vriend Hans van Barneveld. De mannen deelden al 25 jaar hun leven met elkaar, en voor de laatste cd werkten zij voor het eerst samen. Hans hielp met alles, van teksten tot en met het concept en de vormgeving voor de theatertournee 'Silhouet', die uiteindelijk werd afgelast wegens de ziekte van Neyman. Sinds Neyman in juni brak met Spring Management, dat hem 28 jaar lang vertegenwoordigde, was Van Barneveld ook zijn manager.

In verschillende interviews vertelde Neyman dat Hans hem stimuleerde om het album te maken. Hij was eigenlijk niet meer van plan nog verder te gaan in de muziek omdat hij het gevoel had dat hij 'alles al had gezongen'. Maar door de steun van Hans kwam 'Onverwacht' toch van de grond. "Hij zei voortdurend dat ik niet moest zeuren en spoorde me aan om de draad weer op te pakken", vertelde Neyman in oktober in De Limburger. In het interview met Tros Fanmail formuleerde hij het nog stelliger. "Misschien is het nog wel meer zijn geloof in mij dan het geloof in mezelf dat mij de kracht geeft door te gaan."

De wetenschap dat hij kanker heeft, die pas in december kwam, zorgde niet voor zelfmedelijden bij Neyman. "Waarom zou ik? Ik heb een geborgen jeugd gehad, ben in alles vrijgelaten", zei hij eind december in De Telegraaf. "Ik heb zó veel support gehad van mijn ouders. Ik heb evenmin een oorlog meegemaakt, heb een leuke adolescentie gehad en kan terugkijken op een hele mooie carrière. Plus 25 jaar met Hans, de mooiste tijd van mijn leven. Ik voel me zielig, noch ziek."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen