Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Neef Anne Frank heeft kritiek op musical

Shownieuws

Buddy Elias, een 82-jarige volle neef van Anne Frank, heeft forse kritiek op de Spaanstalige musical over zijn nichtje. Het zou de Holocaust trivialiseren.

(Novum/AP) - Buddy Elias, een 82-jarige volle neef van Anne Frank, heeft forse kritiek op de Spaanstalige musical over zijn nichtje. De musical 'Ana Frank - Un canto de la vida' ('Anne Frank - Ode aan het leven'), die op 28 februari in première gaat in Madrid, zou de Holocaust trivialiseren.

Elias, die voorzitter is van het Zwitserse Anne Frankfonds dat de rechten van het dagboek beheert, is laaiend. "Hoe kan ik hier achter staan als mijn nicht Anne Frank, die zo'n vreselijk lot had, wordt gebruikt voor een musical met zang en dans en ik-weet-niet-wat?", stelt hij. Hij vindt het dagboek 'niet gemaakt voor musical'. Hij kan de musical echter ook niet tegenhouden, omdat die het dagboek niet letterlijk citeert.

Regisseur Rafael Alvero, die al tien jaar bezig is met de musical, heeft begrip voor de bedenkingen die mensen hebben bij de voorstelling over Anne Frank in het luchtige musicalgenre. Maar het stuk is volgens hem juist 'een loflied voor een jong en dapper mens', en gebruikt muziek 'om raciale en religieuze tolerantie te propageren'. "Het is een emotioneel stuk, met alle droefheid en vrolijkheid uit het leven van Anne", zei hij maandag bij de presentatie.

Het Anne Frankhuis ondersteunt de musical. Directeur Kleis Broekhuizen stelt dat velen het ook ongepast vonden toen het stuk in de jaren vijftig voor het eerst op toneel werd gespeeld. En toch zijn zulke bewerkingen volgens hem nuttig. "Het stuk helpt ons enorm in onze educatieve missie."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen