Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Manon Thomas naar Raad voor de Journalistiek

Shownieuws

Manon Thomas legt haar klacht tegen verschillende websites wegens het plaatsen van of doorlinken naar naaktfoto's van neer bij de Raad voor de Journalistiek.

Manon Thomas legt haar klacht tegen verschillende websites wegens het plaatsen van of doorlinken naar compromitterende naaktfoto's neer bij de Raad voor de Journalistiek. Dat heeft haar advocaat vrijdag bevestigd. Donderdag buigt de raad zich over de kwestie.

De website van De Telegraaf publiceerde in november naaktfoto's van de 44-jarige Thomas. Volgens de brunette werden hiermee haar privacy en portretrecht geschonden. De krant had volgens haar kunnen vermoeden dat het gestolen materiaal betrof en heeft door de publicatie meegewerkt aan het verspreiden van gestolen beeldmateriaal.

De populaire nieuwswebsite Nu.nl en de website van het AD plaatsten in hun artikelen over de uitgelekte privékiekjes hyperlinks naar websites die de presentatrice in al haar glorie te kijk zetten. Daarmee lapten de nieuwsmedia volgens Thomas hun journalistieke verantwoordelijkheid aan hun laars.

De presentatrice wil de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek afwachten voordat ze verdere stappen onderneemt, waaronder een mogelijke civiele procedure, zo vertelt haar advocaat Geert-Jan van Oosten. De raad spreekt zich uit over zaken waarin de journalistieke ethiek in het geding is. De instantie heeft niet de bevoegdheid om sancties, zoals een schadevergoeding, op te leggen. Thomas zal zelf niet bij de zitting aanwezig zijn.

Half november verschenen achtereenvolgens een videoclip en foto's op het internet waarop Thomas naakt te bewonderen is. Het privémateriaal is volgens Thomas van haar computer ontvreemd. Later die maand was ze te gast in het televisieprogramma De Leugen Regeert. "Mijn intimiteit is verkracht", stelde ze toen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen