Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Albert Verlinde moet Edwin de Roy betalen

Shownieuws

Albert Verlinde en RTL moeten Edwin de Roy van Zuydewijn een voorschot van 1500 euro betalen. Verlinde heeft hem onterecht beticht van oplichting en diefstal.

Albert Verlinde en RTL moeten Edwin de Roy van Zuydewijn een voorschot van vijftienhonderd euro schadevergoeding betalen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde donderdag dat presentator Verlinde de 41-jarige De Roy onrechtmatig heeft beticht van oplichting en diefstal in een uitzending van RTL Boulevard in december.

Verlinde zei in de uitzending over De Roy: "We wisten: oplichting, dingen achteroverdrukken." Dit zijn volgens de rechter 'lichtvaardige verdachtmakingen' waartegen de voormalig echtgenoot van prinses Margarita beschermd dient te worden.

Verlinde heeft nagelaten de beschuldigingen nader te specificeren en heeft zich er niet van gedistantieerd, aldus de rechtbank. Een rectificatie zoals De Roy had geëist, vond de rechter niet op zijn plaats, omdat daardoor alleen maar extra aandacht op de uitlatingen zou worden gevestigd. Dit zou niet doelmatig zijn.

Voor de kijkers van RTL Boulevard leek het volgens de rechter alsof het om vaststaande feiten over De Roy gaat, terwijl de programmamakers wisten, of in ieder geval hadden moeten weten, dat een aantal oude beschuldigingen zijn te weerleggen. Ook is van nieuwe feiten niets gebleken, zo staat in het vonnis.

De Roy geniet weliswaar een zekere bekendheid, zei de rechter, 'maar dit betekent niet dat hij keer op keer geconfronteerd hoeft te worden met oude beschuldigingen, zeker niet als die worden gepresenteerd als feiten'. Daarom is er genoeg reden de vrijheid van meningsuiting van Verlinde in deze te beperken.

Verlindes advocaat had anderhalve week geleden betoogd dat Verlinde De Roy niet heeft beticht van diefstal en oplichting, maar alleen heeft gezegd dat anderen die beschuldigingen hebben geuit. Er zou sprake zijn van hardnekkige geruchten.

De Roy had ook protest aangetekend tegen een vermeende uitspraak van Verlinde dat hij maar onder de tram moest komen. Hij had dit opgevat als een doodsbedreiging. De rechter vond dit echter een satirische opmerking, die ook het publiek wel als zodanig zal hebben begrepen. Deze uitspraak was volgens de rechter niet zodanig kwetsend dat De Roys naam en eer erdoor zijn aangetast.

De vijftienhonderd euro schadevergoeding is een voorschot. Het is volgens de rechter aannemelijk dat in een bodemprocedure een bedrag aan immateriële schadevergoeding wordt toegewezen. De Roy had tienduizend euro van RTL en vijftienduizend euro van Verlinde geëist. Zij moeten naast het voorschot ook de proceskosten van De Roy betalen, ruim 1360 euro.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen