Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Cate Blanchett maakt kans op twee Oscars

Shownieuws

Cate Blanchett maakt dit jaar kans op twee Oscars. Ze is genomineerd voor haar hoofdrol in 'Elizabeth: The Golden Age' en haar bijrol in 'I'm not there'.

Cate Blanchett maakt dit jaar kans op twee Oscars. De veelgeprezen actrice is genomineerd voor haar hoofdrol in 'Elizabeth: The Golden Age' en haar bijrol in 'I'm not there', waarin ze Bob Dylan vertolkt. Dat werd dinsdag duidelijk toen in Los Angeles de nominaties van de Academy Awards bekend werden gemaakt.

De films 'There will be blood' en 'No country for old men' werden in het zonnetje gezet met elk acht nominaties. Beide producties maken onder meer kans op de prijs voor beste film en beste regie. 'Atonement' en 'Michael Clayton' ontvingen elk zeven nominaties, waaronder die voor beste film.

In de categorie beste film is ook de onafhankelijke productie 'Juno' een kanshebber. Naast Blanchett, die al een Oscar op haar schoorsteenmantel heeft staan, maken Julie Christie ('Away from her'), Marion Cotillard ('La vie en rose'), Laura Linney ('The savages') en Ellen Page ('Juno') kans op de prijs voor beste actrice.

In de categorie beste acteur vechten onder anderen George Clooney ('Michael Clayton') en Johnny Depp ('Sweeney Todd') om de eer. Ook Daniel Day-Lewis ('There will be blood'), Tommy Lee Jones ('In the valley of Elah') en Viggo Mortensen ('Eastern promises') zijn in de race.

Vorige week was al duidelijk geworden dat Nederland dit jaar opnieuw geen kans maakt op een Oscar. De Nederlandse inzending 'Duska', van regisseur Jos Stelling, haalde de shortlist niet. 'Zwartboek' was vorig jaar hetzelfde lot beschoren. De laatste Nederlandse film die werd genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film was 'De tweeling' in 2004.

In de internationale categorie zijn dit jaar 'Beaufort' (Israël), 'The counterfeiters' (Oostenrijk), 'Katyn' (Polen), 'Mongol' (Kazachstan) en '12' (Rusland) genomineerd.

De felbegeerde beeldjes worden op 24 februari uitgereikt in Hollywood. Onduidelijk is of er zoals gebruikelijk een groots gala zal plaatsvinden. Een aanhoudende staking van scriptschrijvers gooide eerder roet in het eten bij de Golden Globes, die niet konden worden uitgereikt omdat acteurs zich solidair verklaarden met de schrijvers. De organisatie van de Academy Awards heeft al laten weten dat zij het prijzenfestijn gewoon wil laten doorgaan.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen