Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Robyn slaat terug met compromisloos album

Shownieuws

De Zweedse zangeres Robyn is terug. Na een lang gevecht voor creatieve vrijheid besloot de 28-jarige zangeres in 2005 een eigen platenlabel op te richten.

De Zweedse zangeres Robyn is terug. Na een lang gevecht voor creatieve vrijheid besloot de 28-jarige zangeres in 2005 al haar geld te stoppen in een eigen platenmaatschappij, Konichiwa Records. "Dat was een groot risico", vertelt de Zweedse aan Novum Nieuws. "Maar het heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor het eerst in tien jaar is mijn album buiten Scandinavië uitgebracht." Op haar nieuwe cd 'Robyn' zegt de Zweedse dan ook geen enkel compromis te hebben gesloten.

De Zweedse brak tien jaar geleden door bij het grote publiek met haar album 'Robyn is here' en het hitnummer 'Show me love'. De zangeres vertelt dat ze toentertijd heel blij was dat ze een album kon maken, maar eigenlijk niet echt wist waar ze aan begon. "Ik kom uit een theatergezin, dacht dat ik gewoon een paar liedjes zou spelen en dan weer door zou gaan naar een nieuwe stad. Dat was vrij naïef."

Al snel werd duidelijk dat het allemaal iets te snel ging. "Door het succes van mijn album kon ik naar Amerika en daar genoot ik echt wel van. Maar op een gegeven moment was het tijd om terug te gaan naar Zweden en erachter te komen wat ik echt wilde doen." Vooral het wereldje waarin de zangeres terechtkwam stond haar niet aan. "Ik wilde gewoon muziek maken en ik zag mezelf geen deel worden van een wereld vol beroemdheden, gedoe om imago en dat soort dingen."

Terug in thuisland Zweden besloot Robyn een totaal ander album te maken, eentje dat dichterbij de zangeres zelf lag. Dit wisten de platenmaatschappijen echter niet te waarderen en haar albums werden niet buiten Scandinavië uitgegeven. "Mijn platenmaatschappij dacht waarschijnlijk dat ik gek geworden was. Ze vroegen zich af waarom ik zo'n afwijkend album maakte terwijl ik succes had met het eerste", vertelt de Zweedse. "En dat juist op het moment dat ik kon meeliften op het succes van Britney Spears en Christina Aguilera."

Maar Robyn was anders, kon niet zulke grote compromissen sluiten op creatief gebied. "Ik wilde muziek maken die ik leuk vond, zodat mensen die dat toevallig leuk vonden het konden kopen." De zangeres realiseerde zich dat ze echt meer ruimte nodig had en stopte drie jaar geleden alles wat ze had in Konichiwa Records. "Ik had zo'n sterk idee over wat ik wilde met dit album, ik moest gewoon losbreken van mijn platenmaatschappij."

Haar nieuwe aanpak heeft vruchten afgeworpen. Robyn heeft inmiddels Engeland en ook Nederland veroverd met het nieuwe popalbum vol hiphop en invloeden uit de jaren tachtig en negentig. "Het is een dansbaar album geworden, waarop beats belangrijk zijn. Maar het is ook een heel kwetsbaar en persoonlijk album. Die contrasten hebben me altijd geïnspireerd."

De Zweedse heeft een belangrijke les geleerd in de afgelopen jaren en is van plan de stijgende lijn vast te houden. "Je moet vooral plezier maken, dan valt alles op zijn plek. Ik laat mijn vrijheid in ieder geval niet meer los."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen