Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mia Farrow weggestuurd door Cambodjaanse politie

Shownieuws

Mia Farrow en andere actievoerders zijn tegengehouden door de Cambodjaanse politie. Zij wilden met een herdenking aandacht vestigen op het conflict in Darfur.

(Novum/AP) - Mia Farrow heeft er heel wat voor over om aandacht te vestigen op het conflict in Darfur. De actrice reist momenteel namens de Amerikaanse actiegroep Dream for Darfur langs zeven landen waar genocide heeft plaatsgevonden om de schijnwerpers te richten op het bloedbad in de Sudanese regio. In Cambodja, waar dit weekeinde een herdenkingsdienst gepland stond, werd de aanwezigheid van Farrow en andere actievoerders niet op prijs gesteld. Zij werden tegengehouden door de politie.

De Cambodjaanse regering had de herdenking in het genocidemuseum Tuol Sleng verboden, maar Farrow en haar collega's kwamen toch opdagen. Zij werden tegengehouden bij een barricade die de politie had opgeworpen en weigerden aanvankelijk weg te gaan. Na wat geduw, getrek en geschreeuw vertrokken de actievoerders uiteindelijk toch.

Op een persconferentie die na het incident werd gehouden, verklaarde de 62-jarige Farrow geschokt te zijn door het gebeurde. "Mijn hart breekt als ik er aan denkt wat er vandaag gebeurd is. Vooral voor de overlevenden van de genocide hier. Onze enige doel was vandaag om bloemen te offeren, om de genocidenslachtoffers in Cambodja, in Darfur en over de hele wereld te herdenken."

In Darfur kwamen sinds 2003 meer dan tweehonderdduizend mensen om en sloegen tweeënhalf miljoen mensen op de vlucht. In dat jaar namen stammen van etnisch-Afrikaanse boeren de wapens op tegen de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem.

Onder het radicale regime van de Rode Khmer in Cambodja tussen 1975 en 1979 kwamen rond de 1,7 miljoen mensen om door honger, ziekte, uitputting en terechtstelling. In de gevangenis S-21, waar nu het genocidemuseum is gevestigd, werden naar schatting zestienduizend mannen, vrouwen en kinderen gemarteld alvorens buiten de stad te worden geëxecuteerd op wat later bekend werd als de 'Killing Fields'. Voor zover bekend hebben slechts veertien mensen een verblijf in S-21 overleefd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen