Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwe Scientology-video's Tom Cruise duiken op

Shownieuws

Tom Cruise is de nieuwe messias. Dat is de boodschap van nieuwe video's van de Scientology-kerk. De filmpjes zijn gelekt.

Tom Cruise is de nieuwe messias. Dat lijkt de boodschap van nieuwe video's van de Scientology-kerk die op internet zijn uitgelekt. In de filmpjes, die bedoeld lijken voor de instructie van nieuwe leden, wordt de filmster bejubeld voor zijn inzet na de ramp van 9/11 en zijn kruistocht tegen de psychiatrie. De video's zijn op verschillende plekken opgedoken nadat eerder deze week ook al een ander filmpje uitlekte waarin Cruise het Scientology-geloof verheerlijkte.

Een van de video's toont een toespraak die de 45-jarige acteur hield nadat hij in 2004 een zogenoemde Freedom Medal of Valor had ontvangen. Met het eremetaal om zijn nek spreekt de filmster vanaf een podium een uitzinnig publiek van medegelovigen toe. "Dit is het tijdperk, mensen", roept hij. "Dit is het tijdperk dat we ons allemaal zullen herinneren. Waar was jij, wat heb jij gedaan?"

Nadat hij het publiek oproept om samen met hem 'de rotzooi' op te ruimen, barst een daverend applaus los. In een ander filmpje dat de acteur van films als 'Mission: impossible' en 'Eyes wide shut' de hemel in prijst, wordt benadrukt hoeveel Cruise heeft betekend voor de slachtoffers van 9/11. Hij zou onder anderen brandweermannen op Ground Zero een hart onder de riem hebben gestoken. "Als hij zich ergens voor inzet, deinst hij nergens voor terug", stelt een enthousiaste voice-over.

In een ander filmpje krijgt de psychiatrie er flink van langs. Cruise laat zich al jaren zeer negatief uit over psychiaters en de medicijnen die ze hun patiënten voorschrijven. In de nieuwe video lijkt hij alle remmen los te gooien. "Ik ga die gasten keihard aanpakken", zegt hij met een stalen gezicht. "Ik ga een einde maken aan hun bewind. Die psychiaters, ik heb het met ze geschoten, ik heb het totaal met ze geschoten. Ik walg ervan."

Naast een kort interview met Cruise wordt in de video betoogd dat de acteur eigenhandig heeft gezorgd voor het terugdringen van medicijngebruik in de Verenigde Staten en de aanscherping van overheidsreguleringen over psychofarmaca.

De clips waren korte tijd te zien op de videowebsite YouTube, maar werden al snel verwijderd nadat Scientology klaagde over auteursrechtschendingen. Verschillende Amerikaanse sites, waaronder het eigenzinnige weblog Gawker, weigeren de filmpjes te verwijderen.

In een filmpje dat eerder deze week uitlekte, verheerlijkt Cruise het Scientology-geloof, dat in de jaren vijftig werd bedacht door sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard. De sektarische religie is al jaren door mysterie omgeven. Naast Cruise zijn Hollywoodsterren als John Travolta, Kirstie Alley en Isaac Hayes aan de kerk verbonden.

Niet alleen de filmpjes, waarin Cruise op haast bezeten wijze over zijn geloofsovertuiging spreekt, berokkenen schade aan zijn imago. Een onlangs verschenen niet-geautoriseerde biografie van schrijver Andrew Morton laat weinig heel van zijn sterrenstatus. Morton beweert dat de acteur het op één na machtigste lid is van de Scientology-kerk. Ook stelt hij dat het huwelijk tussen Cruise en Nicole Kidman op de klippen liep door Cruises tomeloze inzet voor de kerk.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen