Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Britten in de ban van Hans Teeuwen

Shownieuws

Hans Teeuwen staat vanaf vrijdag met een cabaretshow in Londen en kan nu al rekenen op lovende kritieken. De Britse critici lopen met hem weg.

Hans Teeuwen mag zich in Engeland binnenkort mogelijk een grote ster noemen. De cabaretier staat vanaf vrijdag met zijn cabaretshow in het Soho Theater in Londen en kan na voorvertoningen al rekenen op lovende kritieken.

Zo wordt zijn show 'verrukkelijk, maar pijnlijk grappig', 'opwindend' en 'schaamteloos en surreëel' genoemd. Hijzelf is 'een genie aan het werk'. Op dergelijke superlatieven kan de Amerikaanse superkomiek Chris Rock, die momenteel ook in Londen is, bijvoorbeeld niet rekenen.

De BBC wijdde een artikel aan Teeuwen en had een interview met hem. Daarin vertelt hij het een stuk leuker te vinden om ergens op te treden waar niemand hem kent, en bovendien in een ander land en in een andere taal.

De cabaretier heeft in Nederland de laatste jaren helemaal niet opgetreden. Dat komt, vertelt hij de Britse omroep, door de moord op zijn goede vriend Theo van Gogh. "Door zijn dood weet ik niet zeker of ik nog wel op een normale manier met bepaalde thema's kan omgaan op het podium." Daarmee doelt hij onder meer op grappen over de profeet Mohammed.

Ook wijst de 40-jarige Teeuwen erop dat hij gewoon komiek wil zijn en geen politieke discussies wil voeren. Sinds de moord op Van Gogh is hij echter geobsedeerd door het thema vrijheid van meningsuiting. "Daar kun je nu letterlijk het leven door laten."

Teeuwen werd vorig jaar al de hemel in geprezen op het Edinburgh Fringe Festival. Critici wezen hem aan als een van de beste komieken van het jaarlijkse cabaretevenement.

Als de shows in Londen een succes zijn, betekent dat mogelijk een herstart van Teeuwen als cabaretier, laat hij weten. "Ik neem dan het wel het risico dat ook dit eindigt in een bloedblad. Maar dat risico neem ik dan maar."

Teeuwen is tot 2 februari in Londen te zien.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen