Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Racoon dankt tournee door VS aan subsidie

Shownieuws

Zonder overheidssubsidie was het de Zeeuwse band Racoon nooit gelukt: op tournee door Amerika. "Dat was voor ons ook even schrikken. Maar het is te gek."

Zonder overheidssubsidie was het de Zeeuwse band Racoon nooit gelukt: op tournee door Amerika. Al moeten de bandleden nog steeds behoorlijk aan het idee wennen. "Het was voor ons ook even schrikken", zegt gitarist Dennis Huige. "Maar ik vind het te gek dat het bestaat want wij proberen in Amerika iets op te bouwen."

Ook het album van Racoon is in de VS uitgebracht, iets dat anders ook niet was gebeurd. "Het kost ontzettend veel geld om daar iets van de grond te krijgen. Als je daar dan nog niks hebt, is het geweldig dat daar dan subsidie is om dat steuntje in de rug te geven."

Racoon laat doorschemeren het best jammer te vinden dat er geen andere middelen zijn om een voet aan de grond te krijgen in de VS. "Als je allerlei partners achter je hebt staan, zoals een grote platenmaatschappij, dan kan het zonder", zegt zanger Bart van der Weide. Maar we leven helaas in een tijd waarin die investeringen niet of nauwelijks meer worden gemaakt."

In het najaar stond Racoon drie weken lang in het voorprogramma van de Amerikaanse rockband Lemonheads, van zanger Evan Dando. Een hele ervaring voor Van der Weide. "Dertienduizend kilometer met vijf stinkende gasten in een busje en dan heel Amerika door", lacht Van der Weide. "Dat ik op hetzelfde podium heb gestaan als waar Guns 'n Roses is begonnen. Aan dezelfde bar heb gezeten als waar Neil Young kledderdronken is geweest. Dat zijn dingen die je als muzikant niet licht zal vergeten."

In februari komt het nieuwe album van Racoon uit, 'Before you leave'. De plaat is de opvolger van 'Another day' uit 2005. De band is bekend van liedjes als 'Love you more' en 'Laugh about it'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen