Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kick van der Veer acht zichzelf onmisbaar

Shownieuws

Zonder Kick van der Veer zou Andermans Veren niet kunnen bestaan. Dat denkt de presentator en samensteller van het programma dat dit jaar vijftien jaar bestaat.

Zonder Kick van der Veer zou Andermans Veren niet kunnen bestaan. Dat denkt de presentator en samensteller van het cabaretprogramma waarvan de radioversie dit jaar vijftien jaar bestaat. "Dat lijkt me wel moeilijk, want dan zou je ook een andere samensteller moeten hebben. Eigenlijk kan het dus gewoon niet. Als ik doodval, is het programma ook dood."

Andermans Veren werd vijftien jaar geleden bedacht door Erik van Muiswinkel, die de eerste jaren ook de presentatie van de show op zich nam. Van der Veer is vanaf het begin verantwoordelijk voor de selectie van de uitgezonden fragmenten. Nadat Martine Bijl het stokje een tijdje had overgenomen van Van Muiswinkel, kruipt Van der Veer nu al jaren zelf achter de microfoon om Andermans Veren te presenteren.

Volgens de cabaretkenner is de presentatie van de show niet voor iedereen weggelegd. "Dus niet zomaar een presentator, maar iemand die verstand heeft van cabaret", denkt hij. "En dan kun je wel Karel de Graaf of zo vragen, maar die moet het niet doen, want het is zijn vak niet. En het is mijn vak wel. Dus toen Martine er mee op hield, ben ik het maar gewoon gaan doen en dat is goed bevallen."

Ook het uitzoeken van de fragmenten voor de wekelijkse uitzending op zondag doet de 52-jarige presentator na vijftien jaar nog steeds met plezier. Hij probeert daarin zo gevarieerd mogelijk te zijn, en denkt ook dat dat het succes van het programma is. "Ik zorg dat er voor de ouderen onder ons een oude Toon Hermans te horen is, maar laat ook Hans Teeuwen horen. En ik zorg dat er genoeg vrouwen inzitten en genoeg conferences afgewisseld met liedjes. We proberen echt iedere week voor ieder wat wils te maken."

De thema's waar de show elke week aan wordt opgehangen, bedenkt Van der Veer ook zelf. "Dan zit ik op mijn kantoortje een beetje naar het plafond te staren en hoop ik dat er wat komt. En dat is tot nu toe iedere week nog gelukt", zegt hij. "Ik heb één keer gehad dat ik maar een uur vol kreeg. Ik weet niet eens meer wat het onderwerp was. Maar het was net in de week dat Lennaert Nijgh overleed. Dus toen heb ik een uur aan hem besteed en dat andere uur gevuld met dat thema. Lennaert Nijgh heeft mij dus gered. Ja, zo gaan die dingen."

Van der Veer is niet alleen de presentator van de radioshow, hij is ook het gezicht van de televisieversie van het programma. Ondanks dat hij van beiden geniet, ligt zijn hart toch bij radio. "Mijn hart ligt toch wel bij de bron. Bij radio. Ik ben toch dat jongetje van 12 dat op zijn zolderkamertje plaatjes zat te draaien. En ik ben uiteindelijk toch ook meer een luisteraar dan een kijker en meer een tekstmannetje dan een beeldend mannetje."

Zondag wordt de verjaardag van Andermans Veren gevierd met een speciale vijf uur durende jubileumuitzending waarbij onder meer oud-presentatoren Erik van Muiswinkel en Martine Bijl aanschuiven en er liveoptredens zijn van onder anderen Jeroen van Merwijk, Kees Torn, Hans Dorrestijn en Jenny Arean. En wat Van der Veer betreft gaat het programma daarna nog minstens vijftien jaar door. "Ik ga door tot ik hartstikke dood ben. Het is mijn lust en mijn leven. Ik ga iedere zondag fluitend naar de Avro toe."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen