Kies je favoriete radiostation

Dossiers

EO spreekt zich uit tegen hypnose

Shownieuws

De EO is niet blij met het initiatief van BNN om hypnose toe te passen bij de Nationale IQ Test. De omroep heeft presentator Manuel Venderbos teruggetrokken.

De EO is niet blij met het initiatief van BNN om hypnose toe te passen tijdens de Nationale IQ Test. De Evangelische Omroep heeft presentator Manuel Venderbos teruggetrokken uit de jaarlijkse televisiequiz. Dat heeft een woordvoerder woensdag bevestigd.

Jongerenzender BNN maakte onlangs bekend dat hypnotiseur Rasti Rostelli een aantal kandidaten onder hypnose zal influisteren dat ze heel slim zijn. "Vanuit onze geloofsovertuiging willen we afstand nemen van hypnose en de praktijken van Rasti Rostelli", stelde woordvoerder Jop Douma. "Zeker als die hypnose plaatsvindt in het kader van een spelletje."

Volgens de christelijke zender kunnen bij hypnose duistere krachten vrijkomen. "Ook willen we onze controle en ons denken niet in de handen leggen van de heer Rostelli", vertelde Douma. "Hij heeft een buitengewoon omstreden reputatie." In overleg met Venderbos is uiteindelijk besloten om af te zien van deelname aan de show.

Rostelli wordt door critici al jaren beschuldigd van het manipuleren van mensen. Hoewel de hypnotiseur beweert de geest van mensen echt te kunnen beïnvloeden, wordt hem het gebruik van goochelkunsten verweten.

BNN is inmiddels op zoek naar een vervanger voor de 31-jarige Venderbos, die onder meer de programma's Fataal en Jong presenteerde. De Nationale IQ Test wordt volgende week woensdag uitgezonden. BN'ers als Jody Bernal en presentator Jan Douwe Kroeske behoren tot de deelnemers.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen