Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Butler Diana geeft wispelturige getuigenis

Shownieuws

Paul Burrell, de butler van prinses Diana, heeft geweigerd een geheim prijs te geven dat hij met haar had. Hij moest getuigen in het onderzoek naar haar dood.

(Novum/AP) - Paul Burrell, de voormalige butler van Prinses Diana, voegde maandag een vleugje mysterie toe aan het gerechtelijk onderzoek naar de dood van de prinses en haar vriend Dodi Al Fayed. Zo weigerde hij publiekelijk de naam van het lid van het Britse koninklijk huis prijs te geven dat Diana waarschuwde dat ze in de gaten gehouden werd. Ook reageerde hij ontwijkend bij vragen naar het geheim dat hij met de prinses gedeeld zou hebben.

Tien jaar lang was Burrell Diana's steun en toeverlaat. Maandag getuigde hij in het gerechtelijk onderzoek naar de precieze omstandigheden van de dood van Diana en Dodi. In zijn in 2003 verschenen boek 'In koninklijke dienst' doet Burrell een boekje open over een aantal zaken in het privéleven van de prinses. Maar toen advocaat Michael Mansfield hem maandag vroeg naar de documenten waarop hij dat boek baseerde, hield Burrell zijn mond.

De rechter die het onderzoek leidt, Lord Justice Scott Baker, zette Burrell vervolgens onder druk om zijn bronmateriaal te overhandigen, om te zien of het voor het onderzoek van betekenis is. Gevraagd naar het lid van de koninklijke familie dat Diana waarschuwde, zoals Burrell in zijn boek schrijft, reageerde Burrell door de naam geheimzinnig op een briefje te schrijven en dat aan de rechter voor te leggen. Die besliste vervolgens dat de zaak niet relevant was.

De butler zei tijdens de hoorzitting verder dat Diana nooit aanwijzingen had gegeven dat zij van plan was met Dodi te trouwen. Evenmin zou zij voorbereidingen hebben getroffen om een eventuele verloving bekend te maken, zoals de vader van Dodi claimt. Burrell beschreef de relatie tussen de twee als een 'dertig dagen-relatie', die zij gebruikte om over het verbreken van haar vorige relatie, met hartchirurg Hasnat Khan, heen te komen. Met hem was zij twee jaar samen, maar de oorzaak van de breuk heeft hij nooit willen zeggen.

In zijn boek zegt Burrell ook dat hij een geheim deelde met Diana. In een briefje dat de prinses vlak voor ze stierf aan haar butler richtte, zou zij geschreven hebben: 'Het komende weekeinde is belangrijk' en later: 'Wat een geheim!'. In zijn boek houdt hij vol dat hij dat geheim mee zijn graf in zal dragen. Tijdens de hoorzitting zei hij dat dit geheim echter niets te maken heeft met Dodi Fayed. Later zei hij zelfs dat het geheim hem ontschoten was.

Burrell sprak zichzelf tijdens de hoorzitting nog vaker tegen. Op het verzoek van de rechter om zijn dagboeken te overhandigen zei hij aanvankelijk dat de inhoud daarvan te privé en te intiem is om af te geven en dat ze bovendien geen informatie bevatten die relevant is voor het onderzoek. Na een onderbreking van de zitting zei hij dat hij helemaal geen dagboek bijhield.

Ook kon hij geen bewijs laten zien van de briefwisseling die hij met de prinses gevoerd zou hebben. Hij zei dat hij deze brieven had overhandigd aan degene die het boek namens hem samenstelde, die ze vervolgens zou hebben vernietigd. Hij zei nog wel een aantal briefjes te bezitten die Diana aan hem schreef, alsmede een verslag van een gesprek met koningin Elizabeth, die hem zou hebben gewaarschuwd voor 'krachten die in dit land aan het werk zijn waar we geen weet van hebben'. De rechter droeg Burrell daarna op om deze documenten onmiddellijk thuis op te gaan halen. Hij wordt dinsdag terug in de rechtszaal verwacht.

Het huidige onderzoek moet, behalve de omstandigheden van de dood van Diana en Dodi vaststellen, ook uitsluitsel geven over speculaties dat het stel het slachtoffer is geworden van een moordcomplot. Eerder Brits en Frans onderzoek concludeerde dat er geen sprake was van moord, maar van een tragisch ongeval veroorzaakt door hun chauffeur Henri Paul, die dronken was en te hard reed.

Mohamed Al Fayed, de vader van Dodi, is er echter van overtuigd dat zijn zoon en de prinses zijn vermoord in opdracht van de Britse koninklijke familie. Volgens hem was Diana zwanger van Dodi en wilde het stel dat op 1 september bekendmaken.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen