Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Roy van Zuydewijn daagt Albert Verlinde

Shownieuws

Edwin de Roy van Zuydewijn sleept Albert Verlinde voor de rechter wegens diens vermeende beschuldigingen van oplichting.

Edwin de Roy van Zuydewijn heeft Albert Verlinde voor de rechter gesleept. In een uitzending van RTL Boulevard in december zou Verlinde hem hebben beticht van diefstal en oplichting. Ook moest hij volgens de presentator maar onder de tram komen, stelde De Roy van Zuydewijn maandagmiddag voorafgaand aan het kort geding. Hij vindt deze 'doodsbedreiging' niet acceptabel.

De voormalig echtgenoot van prinses Margarita eist rectificatie, publieke excuses, en een schadevergoeding: tienduizend euro van RTL en vijftienduizend euro van Verlinde. De Roy kondigde aan beslag te laten leggen op het huis van Verlinde, dat 1,4 miljoen euro waard zou zijn. Verlinde kwam overigens zelf niet opdagen in de rechtszaal.

Op 4 december besprak Verlinde met royaltydeskundige Peter van der Vorst het onderwerp 'Edwin stapt weer eens naar de rechter'. De Roy van Zuydewijn, die getrouwd was met prinses Margarita, had toen een kort geding aangespannen tegen Net 5 om te voorkomen dat een uitzending werd herhaald waarin een actrice bij het zien van zijn foto riep: "Dat is toch die man met die losse handjes?"

Verlinde wees er vervolgens op dat het programma vroeger Onder de Tram heette. "Ik wou dat het nog zo heette als ik aan hem denk", voegde hij daaraan toe. De Roy ziet dit als een doodsbedreiging. Verlindes advocaat Joris van Manen, die sprak van een 'roddelrubriek', zei dat dit weliswaar een 'gepeperd en grof grapje' was, maar dat de kijkers dit wel door zouden hebben.

Verder zei Verlinde over zaken die De Roy op zijn kerfstok zou hebben: "We wisten: oplichting, dingen achteroverdrukken." De 41-jarige De Roy van Zuydewijn pikt ook die opmerking niet. "'t Is een keer afgelopen, die smaad en laster zonder enige vorm van bewijs. Daar moet nu paal en perk aan worden gesteld." Verlinde uit volgens hem al jaren 'abjecte en stuitende' verwensingen in zijn richting. "Daar wil ik tegen worden beschermd, de leugens houden maar niet op."

Van Manen betoogde dat Verlinde De Roy van Zuydewijn niet heeft beticht van diefstal en oplichting, maar alleen heeft gezegd dat anderen die beschuldiging hebben geuit. Er zou sprake zijn van hardnekkige geruchten. De raadsman presenteerde 31 artikelen uit onder meer roddelbladen om dit aan te tonen. De uitspraken van Verlinde zijn volgens hem dan ook niet onnodig grievend of kwetsend, onder meer omdat ze gaan over een publiek figuur die zelf vaak de aandacht op zichzelf vestigt. "Wie kaatst, moet de bal verwachten." Ook weet het publiek volgens de advocaat dat RTL Boulevard geen serieus nieuwsprogramma is.

Verlinde deed maandag in showbizzprgramma RTL Boulevard lacherig over de hele kwestie. "Ik had het veel te druk om erbij te zijn", zei hij. De presentator ging verder niet inhoudelijk op de zaak in.

De Roy van Zuydewijn zei dat hij een kop van jut is door zijn lidmaatschap van de koninklijke familie. De 'jarenlange' negatieve berichtgeving zou hem belemmeren een baan te vinden, waar hij 'heel erg' naar op zoek is. "Anders houd ik het niet lang meer uit", zei hij tegen de rechter. Hij zegt door de 'hetze' tegen hem aan de grond te zitten. Zijn advocaat Mark Meijjer stelde dat Verlinde en RTL Boulevard best weten dat zijn cliënt geen dief en oplichter is. "Het klakkeloos napraten van andere media zonder eigen bewijsvoering is niet gerechtvaardigd, dat is verdachtmaking."

De rechter doet op 24 januari uitspraak.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen