Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Popprijs-winnaar Armin Van Buren maakt statement

Shownieuws

Armin van Buuren heeft het winnen van de Popprijs gebruikt om zijn hart te luchten over de muziekindustrie. "Dance is in Nederland een ondergeschoven kindje".

Armin van Buuren heeft het winnen van de Popprijs 2007 aangegrepen om zijn hart te luchten over de muziekindustrie. "Dance is in Nederland een ondergeschoven kindje", zei hij zaterdagavond. "Daarom is het bijzonder dat de Popprijs dit jaar naar een dj is gegaan."

De prijsuitreiking eerder op de avond mondde vooral uit in boegeroep en gefluit. Vanwege een optreden in Brazilië kon de dj niet bij de uitreiking op het festival Noorderslag in Groningen zijn. Wel stond hij later op de avond de pers te woord via een videoverbinding.

Van Buuren gebruikte de persconferentie om een statement te maken. "Ik snap niet waarom een festival als Pinkpop zoveel media-aandacht krijgt terwijl de pers een dance-evenement met net zoveel bezoekers vaak links laat liggen", zei hij. "Anderzijds komt het altijd uitgebreid in het nieuws als er bij een dancefestival twee mensen zijn opgepakt, maar nooit wordt vermeld dat vierduizend anderen het prima naar hun zin hadden. Bij festivals als Pinkpop gebeurt ook wel eens wat, maar daar wordt nooit over geschreven."

De dj vond het zelf ook 'erg jammer' dat hij er niet bij kon zijn. "Veel liever was ik bij jullie in Groningen geweest. Maar ik sluit hier in Brazilië een dancefestival af en dat kon ik echt niet afzeggen", stelde Van Buuren.

In oktober werd de blonde platendraaier nog door het prestigieuze Britse DJ Magazine uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Op de vraag of dat voor hem belangrijker was dan het winnen van de Popprijs, wilde hij geen antwoord geven. "Dat kan je niet met elkaar vergelijken." Zijn antwoord zorgde bij de aanwezige journalisten voor cynisch gelach.

De afwezigheid van Van Buren bij de prijsuitreiking zorgde voor verontwaardiging. Een filmpje waarin de dj het publiek te woord stond, was nauwelijks te verstaan door het gefluit en boegeroep in de zaal. Presentator Giel Beelen probeerde er nog wat grappigs van te maken. "Tsja, tienduizend euro prijzengeld. Daar moet Armin toch al gauw een half uur voor draaien".

De organisatie van Noorderslag vond de afwezigheid van Van Buren 'buitengewoon spijtig, maar wel begrijpelijk. "Het is logisch dat hij zijn optreden in Brazilië niet kon afzeggen. Eigenlijk zou het ook raar zijn als Armin op een zaterdagavond beschikbaar zou zijn", zei creatief directeur Peter Smidt.

In de 22 jaar dat de prijs wordt uitgereikt is dit de tweede keer dat een winnaar de prijs niet in ontvangst kon nemen, vertelde Smidt. Volgens hem heeft de organisatie van het festival nooit overwogen om een vervangende act neer te zetten. Normaliter speelt de band die heeft gewonnen na de uitreiking enkele nummers. Dit pleziertje werd het publiek van Noorderslag dit jaar dus door de neus geboord.

Van Buuren is niet de eerste dj die de Popprijs in de wacht heeft gesleept. Dj Tiësto ging hem in 2002 al voor. Vorig jaar won Spinvis de onderscheiding waar een beeldje en tienduizend euro aan zijn verbonden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen