Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Bevriende butler Diana in de getuigenbank

Shownieuws

De butler van Diana, Paul Burrell, getuigt maandag in het onderzoek naar haar dood en die van Dodi al Fayed. Burrell ontkent dat Diana met Dodi wilde trouwen.

(Novum/AP) - Na vele politieagenten, rechercheurs en toeschouwers, mag een goede vriend van Diana getuigen in het onderzoek naar haar dood en die van haar vriend Dodi al Fayed. Haar butler Paul Burrell, bij wie ze regelmatig haar hart uitstortte, doet maandag zijn zegje in de Royal Courts of Justice in Londen.

Burrell heeft altijd ontkend dat het koppel, dat in 1997 om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Parijs, op het punt stond in het huwelijksbootje te stappen. Mohamed al Fayed, de vader van Dodi, verkondigt al jaren dat het stel niet alleen wilde trouwen, maar ook dat Diana zwanger was ten tijde van het ongeluk.

In zijn boek 'The way we were: remembering Diana' beweert Burrell dat Diana nog in de laatste dagen van haar leven heeft gezegd dat een huwelijk voor haar geen optie was. "Ik verlang net zomin naar een huwelijk als naar een hevige huiduitslag", zou ze hem over de telefoon hebben gezegd.

Volgens Burrell wilde Diana met haar zomerliefde haar vorige partner Hasnat Khan jaloers maken. Minder dan twee weken voordat de prinses het aanlegde met Dodi was haar tweejarige relatie met Khan stukgelopen. Ook andere vrienden van Diana die de afgelopen weken in de getuigenbank plaatsnamen menen dat de prinses geen plannen had om opnieuw te trouwen.

Hoewel de butler de liefde tussen Diana en Dodi niet al te serieus neemt, probeert hij de theorie dat het koppel zou zijn vermoord te onderbouwen. Volgens Mohamed werden zijn zoon en diens vriendin het slachtoffer van een complot van prins Philip, de man van koningin Elizabeth. "Deze fase in mijn leven is het meest gevaarlijk", zou Diana in 2003 in een brief aan Burrell hebben geschreven. "Mijn echtgenoot plant een 'ongeluk' in mijn auto, gebroken remkabels en een zware hoofdwond om voor Charles de weg vrij te maken om te trouwen", zo is te lezen in het briefje dat Burrell publiceerde in zijn boek over Diana.

Bij het onderzoek, dat al vier maanden loopt, is het aan de jury om te bepalen of het ongeluk van Dodi en Diana het gevolg was van een dronken chauffeur of een moordcomplot. Franse en Britse onderzoeken wezen eerder uit dat chauffeur Henri Paul teveel had gedronken.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen