Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Harry Potter best bezochte film in Nederland

Shownieuws

'Harry Potter and the order of the Phoenix' was in 2007 de best bezochte film in Nederland. 'Pirates of the caribbean' staat op 2.

'Harry Potter and the order of the Phoenix' was in Nederland de best bezochte film van vorig jaar. Ruim 1,3 miljoen mensen kochten een kaartje voor de avonturenfilm over de beroemde tovenaarsleerling, bijna honderdduizend mensen meer dan de nummer twee in de top tien van beste bezochte films van 2007: 'Pirates of the caribbean: at world's end'. Harry Potter bracht ruim tien miljoen euro op.

De derde plek in de lijst is voor de Nederlandse filmhit 'Alles is liefde', een bijzondere prestatie in een lijst die wordt gedomineerd door Amerikaanse en Britse producties. De film naar een scenario van Kim van Kooten, die nog steeds in de bioscopen draait, bracht ruim negen miljoen euro op en trok ruim 1,2 miljoen bezoekers.

Al met al was 2007 een goed jaar voor de Nederlandse filmindustrie. Ruim 22 miljoen bezoekers kwamen naar de bioscopen, die zorgden voor een omzet van bijna 154 miljoen euro.

Naast 'Alles is liefde' deden ook andere Nederlandse films het goed. 'Waar is het paard van Sinterklaas?', 'Zoop in Zuid-Amerika', Ernst, Bobbie en de geslepen Onix', 'Timboektoe', 'Moordwijven' en 'De scheepsjongens van Bontekoe' trokken meer dan honderdduizend bezoekers.

Verder steeg het aantal uitgebrachte film licht met dertien producties en daalde het aandeel van Amerikaanse films fors met twaalf procent. De cijfers en feitjes werden donderdag in het Tuschinski Theater in Amsterdam bekendgemaakt door Wilco Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

[Novum]

Gerelateerde Artikelen