Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Awardshows Hollywood geplaagd door staking

Shownieuws

De Oscar- en Golden Globe-uitreiking lopen gevaar door de staking van scenarioschrijvers. Hun vakbond heeft hen opgedragen geen werk voor de shows aan te nemen.

(Novum/AP) - De twee hoogtepunten van het filmjaar in Hollywood lopen gevaar. De uitreiking van de Golden Globes op 13 januari en die van de Academy Awards op 24 februari lijken te gaan lijden onder de staking van scenarioschrijvers die al vanaf begin november gaande is. Het Amerikaanse Schrijversgilde (WGA) heeft zijn leden namelijk opgedragen om geen werk aan te nemen voor een van deze evenementen. Dat heeft een anonieme bron maandag bekendgemaakt.

Het reeds verhitte arbeidsconflict tussen scenarioschrijvers en filmstudio's zal door dit besluit naar verwachting verder oplaaien. Beide partijen verlieten op 7 december de onderhandelingstafel na een uitwisseling van beledigingen. De studio's beweren dat de vakbondsleiders over de hoofden van hun leden macht proberen te vergaren. Leiders van het Schrijversgilde zeggen op hun beurt dat de studio's 'leugens' verspreiden om tweedracht te zaaien.

De vakbond van scenarioschrijvers zette de studio's in 1988 op dezelfde manier een hak, door vlak voor de Oscaruitreikingen een staking af te kondigen. Die zou in totaal vijf maanden duren. De vakbond van acteurs, die volgend jaar contractbesprekingen met de studio's op de agenda heeft, steunt de huidige staking van schrijvers. Dit zou ertoe kunnen leiden dat er dit jaar aanzienlijk minder sterren over de rode loper voorbijkomen dan bij vorige edities van de uitreikingen.

Jon Stewart, een televisiekomiek, maar als schrijver tevens lid van het Gilde, heeft inmiddels, uit solidariteit met zijn medevakbondsleden, zijn optreden als presentator van de Golden Globes-uitreiking afgezegd. Ook genomineerden voor de Golden Globes hebben inmiddels aangegeven dat zij bij voortduren van de staking geen acte de présence zullen geven.

Door de staking is de productie van veel televisieseries al stil komen te liggen, en zij begint ook effect te krijgen op de filmindustrie. Personeel in deze bedrijfstakken ziet zijn werk op dit moment aanzienlijk verminderen. De scenarioschrijvers vinden, net als de acteurs overigens, dat zij veel te weinig krijgen van het geld dat wordt verdiend met dvd's en de verkoop via internet. Zij krijgen nu 3 dollarcent voor iedere verkochte dvd, die voor 20 dollar over de toonbank gaat.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen