Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vlamingen jouwen Miss België uit

Shownieuws

De tot Miss België 2008 gekroonde Alizee Poulicek is zaterdag in Antwerpen uitgejouwd door Vlamingen. Ze kon een vraag niet in het Nederlands beantwoorden.

(Novum/AP) - De tot Miss België 2008 gekroonde Alizee Poulicek is zaterdag in Antwerpen uitgejouwd, omdat ze een simpele vraag in het Nederlands alleen in het Frans kon beantwoorden. De 20-jarige spreekt onder meer Frans, Engels en Tsjechisch, maar geen Nederlands. En dat is een aantal Vlamingen een doorn in het oog, vooral nu het land in een diepe politieke crisis verkeert.

Onder de 10,5 miljoen Belgen zijn zes miljoen Nederlandssprekende Vlamingen, van wie velen verwachten dat iedere bekende Belg ook de meerderheidstaal beheerst. Taal ligt dus uiterst gevoelig in België, dat overigens ook nog een kleine Duitstalige gemeenschap kent. Daar komt nog bij dat Frans- en Nederlandstalige partijen al tweehonderd dagen met elkaar overhoop liggen over de verdeling van de macht tussen het betrekkelijk arme Wallonië en het welvarende Vlaanderen.

Poulicek, de dochter van een Tsjechische man en een Belgische vrouw, heeft haar halve leven in Tsjechië gewoond. Nu woont ze in de Waalse stad Huy, waar ze aan Nederlands niets heeft. Ze heeft tegen de VRT evenwel in gebrekkig Nederlands gezegd dat ze wil proberen beter Nederlands te leren.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen