Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regisseur betreurt kwakkelen 'Kapitein Rob'

Shownieuws

Ondanks een rol voor Katja Schuurman gooit 'Kapitein Rob' geen hoge ogen in de box office. "De film heeft niet de wind in de zeilen", zegt regisseur Hans Pos.

Ondanks hoofdrollen van Katja Schuurman en Thijs Römer slaat 'Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi' niet aan bij het Nederlandse bioscooppubliek. "De film heeft niet de wind in de zeilen waarop we hadden gehoopt", stelt regisseur Hans Pos. De familiefilm wist de top tien van de box office, de lijst films met de hoogste omzet, niet te bereiken en bracht in vijf weken nog geen tweehonderdduizend euro op.

Een verklaring voor de tegenvallende bezoekcijfers heeft de filmmaker niet. "Hij is een beetje ondergesneeuwd in het blockbustergeweld", zegt Pos, die ook meewerkte aan kinderfilms als 'Timboektoe' en 'Afblijven'. "Hoewel ze het traditioneel goed doen, laten Nederlandse films het momenteel een beetje afweten. Daar heeft een film als 'De scheepsjongens van Bontekoe' ook last van."

Steven de Jong, die het jongensboek verfilmde, beaamt de verklaring van Pos. "Hij heeft gelijk dat er ontzettend veel films zijn uitgekomen de afgelopen maand, terwijl het aantal doeken natuurlijk hetzelfde is gebleven." 'De scheepsjongens van Bontekoe' ontving onlangs een Gouden Film, maar weet net als 'Kapitein Rob' de hogere regionen van de box office niet te bereiken.

De historische avonturenfilm heeft in anderhalve maand ruim negenhonderdduizend euro opgebracht. "We hebben nu tussen de honderdduizend en tweehonderdduizend bezoekers en daarmee zijn we niet ontevreden", vertelt De Jong. De filmmaker laat zich niet de ogen uitsteken door het succes van andere Nederlandse producties. "Wat er met 'Alles is liefde' is gebeurd, is natuurlijk hartstikke goed, maar het is een incident. We gingen er niet vanuit dat onze film de miljoen bezoekers zou halen."

Volgens de regisseur, die eerder het succesvolle 'De schippers van de Kameleon' maakte, zit de Nederlandse familiefilm mogelijk in een dipje. "Het gaat in golven", meent hij. "Misschien is het nu verlegd naar romantische komedies en straks naar horrorfilms en daarna hopelijk weer naar familiefilms." De Jong neemt binnenkort zelf de proef op de som. "In de zomer komen we met 'Snuf de hond'. Dan zullen we zien of dit genre echt zijn langste tijd heeft gehad."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen