Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Presentatoren steunen staking in latenightshows

Shownieuws

De presentatoren van latenightshows hebben laten weten de staking van tekstschrijvers te steunen. Hun shows werden voor het eerst sinds weken weer uitgezonden.

(Novum/AP) - De presentatoren van verschillende Amerikaanse latenightshows hebben woensdag tijdens hun uitzendingen laten weten de staking van hun tekstschrijvers te steunen. De shows van onder anderen David Letterman, Jay Leno en Conan O'Brien kwamen voor het eerst sinds het begin van de staking in november met nieuwe uitzendingen.

De afgelopen weken waren er door de staking alleen herhalingen van de shows te zien. De schrijvers eisen een groter aandeel van het geld dat wordt verdiend aan de verkoop van dvd's. Onlangs wist Letterman een speciale overeenkomst te sluiten met de schrijversbond en kon hij daarom weer van start met zijn vaste schrijvers. De andere talkshowhosts hadden eerder al besloten in januari weer aan het werk te gaan, al was het dan zonder schrijvers.

Letterman kwam aan het begin van zijn show op tussen danseressen met protestborden. Zijn concurrent Leno liet vooral in woorden zijn waardering blijken. "De schrijvers hebben trouwens gelijk. Ik ben zelf ook een schrijver, dus ik sta aan hun kant", zei hij. Ook Conan O'Brien maakte duidelijk dat hij de staking steunt. "Het zijn hele getalenteerde, creatieve mensen die keihard werken. Ik geloof dat ze recht hebben op wat ze vragen."

Dat de schrijvers een belangrijk aandeel hebben in de talkshows, was woensdag duidelijk te merken. Jay Leno beantwoordde vragen uit het publiek en O'Brien liet zijn kerstkaarten zien, danste op de tafel en probeerde uit hoe lang hij zijn trouwring kon laten ronddraaien.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen