Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Back to the future' haalt de toekomst

Shownieuws

'Back to the future' is door het Amerikaanse National Film Registry geselecteerd voor behoud. De film zou van culturele waarde zijn voor volgende generaties.

'Back to the future' is door het Amerikaanse National Film Registry geselecteerd voor behoud. De film die Robert Zemeckis in 1985 regisseerde en schreef, is gekozen omdat hij cultureel, historisch en esthetisch van waarde is voor volgende generaties. Het filmregister is een initiatief van de Library of Congress.

'Back to the future', met Micheal J. Fox in de hoofdrol, gaat over een jongen die per ongeluk terugreist in de tijd en terug moet zien te komen naar de toekomst. In totaal kwamen er twee vervolgen op de productie, in 1989 en 1990.

Ook de sciencefictionfilm 'Close encounters of the third kind' (1977) van Steven Spielberg, 'Dances with wolves' (1990), van en met Kevin Costner, en 'Wuthering Heights'(1939), naar het beroemde boek van Emily Brönte, haalden dit jaar de selectie.

In totaal zijn sinds 1989 475 films opgeslagen. Dat is nodig omdat de helft van de in Amerika geproduceerde films van voor 1950 en negentig procent van die van voor 1920 verloren zijn gegaan, onder meer door een chemische reactie die oude filmrollen aantast.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen