Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eerste live-opera in bioscoop blijkt succes

Shownieuws

Honderden mensen keken zaterdag in de Nederlandse bioscopen naar een live-transmissie van 'Roméo et Juliette'. Die werd op dat moment opgevoerd in New York.

Dat de operazangers hun buiging maakten aan de andere kant van de oceaan, bleek voor bioscoopgangers in Amsterdam geen belemmering om te applaudisseren. Ietwat weifelend gingen zaterdagavond in bioscoop Tuschinski na het slotakkoord de handen op elkaar en hier en daar klonk een verrukte kreet.

Honderden mensen keken in het uitverkochte Tuschinski, Pathé Buitenhof in Den Haag en CineMec in Ede naar een live-transmissie van de Franse opera 'Roméo et Juliette', van componist Charles Gounod. Die opera werd op datzelfde moment als matineevoorstelling op de planken gebracht in de Metropolitan Opera van New York. De beroemde tenor Plácido Domingo zwaaide met het dirigeerstokje.

Het was voor het eerst dat een voorstelling in The Met op deze manier in Nederland te zien was. Maar liefst zestien camera's legden de voorstelling vast, waardoor het Nederlandse bioscooppubliek elke emotie kon aflezen van de gezichten van de wereldberoemde Franse tenor Roberto Alagna en de veelgeprezen Russische sopraan Anna Netrebko. Ook het orkest en Domingo kwamen regelmatig in beeld. Drie korte haperingen in de satellietverbinding, waardoor het beeld enkele seconden bevroor, maakten het publiek attent op de ruim elfduizend kilometer die New York en Nederland van elkaar scheiden.

Als extraatje werd de bioscoopganger, steeds als het doek viel, een kijkje geboden achter de schermen, waar werd gesjouwd met decorstukken en de zangers zich voorbereidden op hun volgende aria. Tijdens de pauze hield de Amerikaanse sopraan Renée Fleming korte vraaggesprekken met Alagna, Netrebko en Domingo.

'Roméo et Juliette' is de eerste van acht opera's die tot en met 4 mei in high-definition te zien zijn in de Nederlandse bioscopen. 'La bohème' van Puccini, 'Macbeth' van Verdi en 'Tristan und Isolde' van Wagner behoren verder tot het programma.

Het is dit jaar voor de tweede keer dat The Met een aantal opera's de wereld over stuurt. Inmiddels zijn de transmissies te zien in bioscopen in onder meer Australië, Japan, Noorwegen, Canada en Denemarken. Naar schatting keken zaterdag in totaal zo'n honderdduizend mensen naar 'Roméo et Juliette'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen