Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Cirque du Soleil koestert nomadische ziel

Shownieuws

Met de show Varekai tracht Cirque du Soleil de nomadische ziel van de circustraditie te eren. Vanaf 29 februari is de show in Amsterdam te zien.

Met de show Varekai tracht Cirque du Soleil de nomadische ziel van de circustraditie te eren. Varekai, wat zoveel betekent als 'overal', past dan ook goed bij het leven van de verschillende artiesten die het circustheater maken tot wat het is. "Je bent altijd op reis", zegt Kevin Anderthon, die samen met zijn tweelingbroer Andrew een acrobatische act aan polslussen doet. "Het nadeel hiervan is dat je de mensen die je ontmoet altijd weer moet achterlaten. Je pakt je koffer in en je pakt hem weer uit."

Dat in- en uitpakken hebben de 190 medewerkers van de show al ontelbare keren gedaan. Varekai ging in 2002 in Montréal, de thuisbasis van Cirque du Soleil, in première en reisde vervolgens langs Canadese, Amerikaanse en Australische steden. Momenteel draait de show in Antwerpen om vervolgens via Londen op 29 februari voor het eerst Amsterdam aan te doen. De grote tent waarin de voorstellingen worden gehouden staat dan tot in mei naast de Amsterdam ArenA. De teller van het totale aantal optredens zal dan de 2100 passeren.

Het bestaan als circusartiest is dan ook veeleisend. "Ongeveer elke zes weken gaan we naar een andere stad of een ander land", zegt Andrew, de drie minuten jongere broer van Kevin. "We hebben dus elke zes weken een ander leven. Maar aan de andere kant is het reizen ook juist een van de meest bijzondere dingen aan dit bestaan. Het ontmoeten van nieuwe mensen en het ervaren van andere culturen is geweldig."

Andere artiesten in Varekai zijn de broers Javier, Pedro en Ramon Santos. De drie draaien al vrijwel hun hele leven mee in de circuswereld. Voor hun act, waarin het menselijk lichaam wordt gebruikt als een jongleerobject, hebben ze maar liefst vijf jaar moeten trainen. Ook zij zijn, net als de Anderthon broers, al vanaf het begin bij Varekai betrokken en nog altijd even enthousiast. "Als het spelletje leuk is, gaat het nooit vervelen", zegt Ramon.

Toch hebben de drie Spaanse jongens ook nog weleens last van heimwee. Tenminste, voor zover ze een echte thuisplek hebben, want de jongens reizen al sinds hun jeugd rond de wereld. "We zijn er zo aan gewend onderweg te zijn dat we haast niet beter weten", zegt Javier, de oudste van het stel. "Maar als we teruggaan naar Spanje kopen we allerlei producten en proberen we ons weer wat te binden aan ons eigen land."

Hoewel Cirque du Soleil zich van het doorsnee circus probeert te onderscheiden door een nadruk op verhalende elementen en de uitgebreide aandacht voor kostuums, muziek en licht, zullen de meeste mensen voornamelijk onder de indruk zijn van de acrobatische acts. Volgens Chantal Blanchard, de toerpublicist van Varekai, moet de show dan ook hoofdzakelijk gezien worden als een ervaring. "Het is niet zo dat iedereen een verhaal uit de show haalt", geeft ze eerlijk toe. "Het gaat erom dat mensen hun verbeelding de vrije loop laten. Dat ze zich voor twee uur in een droomwereld wanen, die ze even de rest van de wereld kan doen vergeten."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen