Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Stiefmoeder: Diana geobsedeerd door ongelukken

Shownieuws

Prinses Diana was geobsedeerd door ongelukken. Dat getuigde haar stiefmoeder in Londen tijdens de rechtszaak over het auto-ongeluk dat Diana fataal werd.

(Novum/AP) - Prinses Diana was geobsedeerd door ongelukken. Dat getuigde haar stiefmoeder woensdag in Londen tijdens de rechtszaak over het auto-ongeluk dat Diana fataal werd. Raine de Chambrun, beter bekend als gravin Spencer, zei ook dat de verongelukte prinses voortdurend te rade ging bij helderzienden en waarzeggers.

De 78-jarige adellijke, die getrouwd was met de vader van Diana, beschreef haar stiefdochter als een paranoïde vrouw. "Ik kan wel zeggen dat ze redelijk geobsedeerd was door ongelukken in het algemeen, vooral als het ging om de prins van Wales", stelde ze. "Ze sprak vaak over helikopterongelukken, maar nooit over een auto-ongeluk."

Diana, die prins Charles in 1992 verliet, kwam vijf jaar later om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs. Ook haar toenmalige vriend Dodi al Fayed stierf bij de crash. Diens vader Mohamed meent dat het stel het slachtoffer is geworden van een samenzwering beraamd door prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth. Een nieuw gerechtelijk onderzoek naar het ongeluk ging dit jaar van start.

Volgens gravin Spencer was Diana voortdurend op haar hoede. "Ze had het gevoel dat haar telefoons werden afgeluisterd en dat er apparatuur was aangebracht in haar huis", stelde ze. "Ze was zich er altijd erg van bewust dat ze in de gaten werd gehouden."

Haar frequente bezoekjes aan waarzeggers zou haar paranoia alleen maar hebben vergroot. "Ik denk dat een van hen dat idee misschien heeft versterkt, ik bedoel niet in haar hoofd heeft geplant, maar die angsten heeft vergroot."

Centraal bij het nieuwe onderzoek staat de vraag of Diana zwanger was ten tijde van het ongeluk. Ook wordt geprobeerd te achterhalen of de prinses en haar vriend van plan waren in het huwelijk te treden. De anatoom-patholoog die Diana na haar dood onderzocht stelde vorige maand dat de prinses geen tekenen vertoonde van zwangerschap. De gravin legt zich bij zijn getuigenis neer. Diana is volgens haar 'op redelijk ouderwetse wijze opgevoed'. "Ik denk persoonlijk niet dat ze dat zou hebben overwogen. Dat zou voor haar geen optie zijn geweest, maar ik weet niet of het zo was of niet."

Wel denkt de oude dame dat de relatie tussen Diana en Dodi zeer serieus was, in tegenstelling tot wat eerder is beweerd. "Het is heel onrespectvol tegenover zowel Diana en Dodi en iedereen die bij hen betrokken was om hun relatie neer te zetten als een vakantieliefde", zei ze. "Het ging veel dieper dan dat."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen