Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Acteurs 'The kite runner' ontvluchten Afghanistan

Shownieuws

De jongens die spelen in 'The kite runner' zijn Afghanistan ontvlucht. In de film zit een controversiele verkrachtingsscène.

(Novum/AP) - Vier Afghaanse jongens die een rol spelen in 'The kite runner' zijn hun vaderland ontvlucht. De acteurs zijn bang om het slachtoffer te worden van geweld in verband met een verkrachtingsscène in de film. Het viertal kwam vrijdag aan in de Verenigde Arabische Emiraten.

'The kite runner' ging dinsdag in Hollywood in première. Het is een verfilming van de gelijknamige bestseller van de Afghaans-Amerikaanse schrijver Khaled Hosseini. Het uit 2003 daterende boek verscheen in het Nederland als 'De vliegeraar' en werd ook hier een bestseller.

In het boek staat een scène centraal waarin een jongen wordt verkracht door een oudere jongen, de vechtersbaas van de buurt, die zich later tot Taliban-leider ontpopt. Zijn vriendje Amir kijkt toe en zal zich decennia later nog schuldig voelen dat hij niet heeft ingegrepen.

De verkrachtingsscène is naar Afghaanse normen en waarden schokkend, en er zal in Afghanistan mogelijk aanstoot aan worden genomen. 'The kite runner' wordt niet in Afghanistan uitgebracht, maar zal mogelijk toch via illegale kopieën een breed Afghaans publiek bereiken. Om de acteurs de mogelijkheid te bieden Kabul te verlaten, was de internationale première van de film zes weken uitgesteld. De film draait vanaf 10 januari in de Nederlandse bioscoop.

Vorig jaar zorgde de film 'Kabul express' voor etnische spanningen in Afghanistan.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen