Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oprah vult stadion voor Barack Obama

Shownieuws

Oprah Winfrey lokte zondag bijna dertigduizend mensen naar het footballstadion van de universiteit van South Carolina voor Barack Obama. Dat was een record.

(Novum/AP) - Oprah Winfrey wist zondag bijna dertigduizend mensen naar het footballstadion van de universiteit van South Carolina in Columbia te trekken om kiezers te werven voor senator Barack Obama. Nooit eerder kwamen er zo veel mensen op een bijeenkomst voor Obama af.

Het geheel deed sterk denken aan een rockconcert. Zo werd de dolenthousiaste menigte opgewarmd met muziek van verschillende bandjes. Winfrey gaf vervolgens een speech van zeventien minuten.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden volgend jaar november plaats. In de eerste maanden van volgend jaar moet duidelijk worden wie de Democratische kandidaat wordt. Obama's belangrijkste rivaal is Hillary Clinton.

Of de inzet van de talkshowkoningin van doorslaggevende invloed zal zijn voor Obama, moet nog blijken. Volgens de laatste peilingen kan Clinton rekenen op 45 procent van de kiezers in South Carolina, tegenover 31 procent voor Obama.

De twee gaan gelijk op wat betreft het aantal zwarte kiezers. Mogelijk zal Oprah daar te zijner tijd nog wel van invloed kunnen zijn, evenals op het aantal vrouwelijke kiezers dat zij zal overhalen op Obama te stemmen en niet op Clinton.

De tournee die Oprah met Obama maakt -zaterdag waren ze in Iowa en later zondag in New Hampshire- is in Amerika de 'Oprah-bama'-toer gedoopt. Overigens is de senator niet de enige die een beroemdheid wist te strikken voor zijn campagne. Clinton kan rekenen op de steun van onder anderen Steven Spielberg en Céline Dion. John Edwards kan op zijn beurt gebruikmaken van de diensten van acteurs Kevin Bacon en Tim Robbins.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen