Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Geen Billie Holiday-musical zonder Ruth Jacott

Shownieuws

De musical 'Billie Holiday' kan niet zonder Ruth Jacott. "Als Ruth nee had gezegd, was deze musical er niet gekomen", meent producent Albert Verlinde.

De musical 'Billie Holiday' kan niet zonder hoofdrolspeelster Ruth Jacott. Dat zegt producent Albert Verlinde. "Als Ruth nee had gezegd, was deze musical er niet gekomen. Met alle respect voor veel anderen die ook denken dat ze het kunnen, er is echt maar één vrouw die Billie Holiday kan spelen, en dat is Ruth Jacott."

Verlinde noemt de voormalige songfestivaldeelneemster, die in 1989 voor het laatst in een musical stond, 'bijna een soort reïncarnatie' van de Amerikaanse jazz- en blueszangeres om wie de musical draait. "Ruth voelt en ademt Billie Holiday."

De musical, die op 17 december in première gaat, vertelt het tragische leven van Holiday. Zij overleed in 1959 op 44-jarige leeftijd na een leven vol misbruik, racisme, drugsverslavingen en foute mannen.

Volgens Edwin Jonker, die in de huid van meerdere mannen in het leven van Billie kruipt, is de productie echter niet alleen zwaar. "Er zit veel humor in omdat het ook een leuke vrouw was. Maar daar tegenover staat natuurlijk wel haar drugsgebruik en de zoektocht naar liefde, de foute mensen die ze om haar heen had. Dat maakt het tragisch."

Jacott vindt dat die combinatie van humor en tragiek de musical zo bijzonder maakt. "Ik merkte laatst tijdens de repetities dat ik niet alleen geëmotioneerd raakte, maar ook kon lachen. Er zitten zo veel leuke momenten in de voorstelling. Er wordt gelachen, er wordt gehuild. Prachtig. Echt heel mooi."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen