Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Paul Verhoeven steunt stakende scenaristen

Shownieuws

Paul Verhoeven begrijpt heel goed dat Amerikaanse scenaristen staken. Hij vindt het niet meer dan normaal dat ze meer geld willen van dvd's en internet.

De Nederlandse filmmaker Paul Verhoeven begrijpt heel goed dat Amerikaanse scenaristen staken. Als schepper van film- en televisieprojecten is het niet meer dan normaal dat ze meedelen in de winsten die worden gemaakt met de verkoop van dvd's en internet, zo stelde Verhoeven in de radioshow 'Met het oog op morgen'. "Tuurlijk zijn de eisen van de schrijvers gerechtvaardigd."

Sinds maandag staken scenaristen in New York en Los Angeles nadat gesprekken met de bond van film- en televisieproducenten AMPTP op niets uitliepen. De schrijvers eisen een groter aandeel van het geld dat wordt verdiend aan nieuwe media. "Met name de situatie van het internet zou op zijn minst geregeld moeten worden", zegt Verhoeven. "Zodat iedereen, niet alleen studio's en producenten, maar ook schrijvers, regisseurs en acteurs, een zeker percentage krijgen."

Volgens de 69-jarige Verhoeven gaat het daarbij om twee dingen: verhoging van de percentages die via internet worden verdiend en deelname aan de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media.

Dat een groot aantal televisieshows de komende maanden op zwart gaat, gelooft Verhoeven niet. Volgens de filmmaker heeft de industrie de staking zien aankomen en vooruitgewerkt. Alleen de shows die willen inspelen op actuele zaken, komen wat sneller in de problemen. Deze late talkshows zenden deze week herhalingen uit.

Toch is ook een project van Verhoeven in gevaar. De regisseur werkt aan een vervolg op 'The Thomas Crown affair', met Pierce Brosnan in de hoofdrol. Het script is nog niet af, en door de staking wordt er ook niet verder aan gewerkt. "De stop staat erop", zegt Verhoeven. "Zolang er geen goed script is, valt er ook niets te produceren."

Verhoeven voorziet dat in juni ook de acteurs het werk er bij neerleggen. Die kampen met hetzelfde probleem als schrijvers, die overigens lang niet zo veel verdienen als doet vermoeden. Hoe het dan verder moet in Hollywood is de grote vraag. "Dat wordt een apocalyptisch scenario."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen