Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Documentairefestival Idfa van start in Amsterdam

Shownieuws

Het International Documentary Festival Amsterdam gaat donderdag van start. Het festival trapt af met 'Operation homecoming: writing the wartime experience'

Het International Documentary Festival Amsterdam (Idfa) gaat donderdag van start in Amsterdam. Het grootste documentairefestival ter wereld trapt in het Tuschinski Theater af met de film 'Operation homecoming: writing the wartime experience', van de Amerikaanse regisseur Richard Robbins. Daarin staan brieven van Amerikaanse soldaten in Irak centraal, die worden voorgelezen door bekende acteurs, onder wie Robert Duvall.

Omdat het Idfa dit jaar het twintigjarig bestaan viert, werd een speciale verkiezing in het leven geroepen. Het publiek kreeg daarin de kans zelf een programma samen te stellen van de twintig beste Idfa-films die de afgelopen jaren te zien waren. De documentaire 'Darwin's nightmare' kwam als winnaar uit de bus. Ook 'O amor natural' van de Nederlandse regisseur Heddy Honingmann en 'Bowling for Columbine' van Michael Moore staan in de lijst. De gehele top twintig wordt op het Idfa vertoond.

Ook mag documentaireminnend Nederland meedenken over de beste Nederlandse documentaire van na de Tweede Wereldoorlog. Via de website dekeuzevandekijker.nl kan de liefhebber zijn voorkeur uitspreken. Op 2 december wordt de uitslag bekendgemaakt. Dat gebeurt in het dagelijkse televisieprogramma omtrent het documentairefestival. Dit programma is tien dagen lang te zien op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Twan Huys.

Verder zijn op het Idfa drie films te zien die op de shortlist staan voor de Oscar voor beste documentaire. Het gaat om openingsfilm 'Operation homecoming: writing the wartime experience', 'The price of sugar' en 'A promise to the dead: the exile journey of Ariel Dorfman'. Of deze films ook daadwerkelijk worden genomineerd voor de belangrijkste Amerikaanse filmprijs wordt op 22 januari bekend.

Het Idfa is in 1988 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot het grootste festival op het gebied van documentaires. De twintigste editie duurt tot en met 2 december. Ook bezoekt Idfa met speciale verjaardagsprogramma's festivals over de hele wereld.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen