Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Spaanse regisseur Fernán Gómez (86) overleden

Shownieuws

De Spaanse acteur, regisseur en schrijver Fernando Fernán Gómez is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij speelde in 'Todo sobre mi madre'.

(Novum/AP) - De Spaanse acteur, regisseur en schrijver Fernando Fernán Gómez is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden. Fernán Gómez speelde in meer dan tweehonderd films, waaronder 'Todo sobre mi madre', en regisseerde er meer dan twintig.

Daarnaast schreef hij romans, toneelstukken en poëzie. Hij was lid van de Koninklijke Spaanse Academie, die waakt over de zuiverheid van het Spaans. Fernán Gomez was een van de meest geliefde en gewaardeerde artiesten van Spanje.

In 'Todo sobre mi madre' ('All about my mother') van Pedro Almodóvar uit 1999 speelt Fernán Gómez de vader van de non Rosa, gespeeld door Penélope Cruz. Hij maakte zijn filmdebuut in 1943, maar verwierf pas met Belle Epoque uit 1992 (ook met Cruz) internationale bekendheid. Die film kreeg negen Spaanse filmprijzen, plus een Oscar voor de beste buitenlandse film. In 2005 kreeg hij op het filmfestival van Berlijn een Gouden Beer voor zijn hele oeuvre.

De moeder van Fernán Gómez was de bekende actrice Carola Fernán Gómez.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen