Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Scenaristen Hollywood om de tafel met producers

Shownieuws

De stakende scenaristen in Hollywood gaan weer terug naar de onderhandelingstafel. Op 26 november gaat hun vakbond om de tafel zitten met de producentenvakbond.

(Novum/AP) - De stakende scenaristen in Hollywood gaan weer terug naar de onderhandelingstafel. Dat heeft de Writers Guild of America (WGA), waarin de schrijvers zijn verenigd, bekendgemaakt. Op 26 november gaat de bond om de tafel zitten met de bond van film- en televisieproducenten (AMPTP).

De scriptschrijvers legden op 5 november hun pen neer na een op niets uitgelopen gesprek met de AMPTP. Ze vinden dat ze niet genoeg meedelen in de winst van de verkoop met dvd's en de verkoop via internet.

Schrijvers krijgen nu ongeveer drie dollarcent voor iedere verkochte dvd, die voor twintig dollar over de toonbank gaat. Hun bond ging in 1984 met dat percentage akkoord omdat de technologie toen nog in de kinderschoenen stond en de kosten hoog waren. Hoewel de studio's nu meer verdienen aan dvd's dan aan bioscoopkaartjes, hebben zij het percentage nooit willen verhogen.

De staking heeft voor veel problemen gezorgd in Hollywood. Zo werden de opnamen van meerdere series, waaronder Desperate Housewives, stilgelegd omdat de scripts 'op' waren. Diverse talkshows, die erg afhankelijk zijn van monologen over recente gebeurtenissen, zonden de afgelopen weken noodgedwongen herhalingen uit.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen