Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Scenaristen Hollywood leggen pen neer

Shownieuws

Scenaristen in Hollywood hebben de pen neergelegd om te staken. Ze eisen een groter aandeel van het geld dat wordt verdiend met dvd's en de verkoop via het net.

(Novum/AP) - Scenaristen in Hollywood hebben bij wijze van staking hun pen neergelegd. Ze eisen een groter aandeel van het geld dat wordt verdiend met dvd's en de verkoop via internet. De eerste stakers worden maandagochtend verwacht bij het Rockefeller Center in New York, waar het hoofdkantoor van de Amerikaanse zender NBC is gevestigd. In Los Angeles zal voor veertien studiolocaties worden gestaakt.

De staking is het gevolg van een op niets uitgelopen gesprek tussen de bond van film- en televisieproducenten (AMPTP) en de Writers Guild of America (WGA), waarin de schrijvers zijn verenigd.

De AMPTP had er vergeefs bij de schrijvers op aangedrongen 'de klok stil te zetten' betreffende hun stakingsplannen en brak zondag het overleg af toen de WGA-leden aan de oostkust liet weten dat hun staking officieel was ingegaan. De producenten beschuldigden de schrijvers ervan niet bereid te zijn tot een compromis.

Het is voor het eerst sinds 1988 dat schrijvers hun werkzaamheden uit protest onderbreken. Toen zetten ze 22 weken geen letter op papier, wat de industrie ruim vijfhonderd miljoen dollar kostte.

Ook nu zijn de gevolgen niet te overzien als er geen overeenstemming wordt bereikt. Het eerste slachtoffer van de staking zijn de late talkshows, die van de schrijvers afhankelijk zijn voor monologen over recente gebeurtenissen. Daarna zijn de soaps aan de beurt. Omdat de afleveringen meestal een week van tevoren worden opgenomen, is toestroom van dialogen noodzakelijk.

Schrijvers krijgen nu ongeveer drie dollarcent voor iedere verkochte dvd, die voor twintig dollar over de toonbank gaat. Hun bond ging in 1984 met dat percentage akkoord omdat de technologie toen nog in de kinderschoenen stond en de kosten hoog waren. Hoewel de studio's nu meer verdienen aan dvd's dan aan bioscoopkaartjes, hebben zij het percentage nooit willen verhogen.

Acteurs kampen overigens met hetzelfde probleem als de schrijvers. Zij wachten dan ook in spanning af hoe de strijd afloopt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen