Kies je favoriete radiostation

Dossiers

André Hazes herdacht als koning van het levenslied

Shownieuws

André Hazes was de koning van het levenslied. Dat kwam donderdag naar voren tijdens de lancering van het duettenalbum 'Samen met Dré' in Loenen aan de Vecht.

André Hazes was de koning van het levenslied. Die veelgenoemde benaming van de in 2004 overleden volkszanger klopt volgens zijn dochter Roxeanne helemaal. "Daar ben ik het echt mee eens. Mijn vader was en blijft gewoon de koning van het volkslied. Dat klinkt misschien een beetje raar om over je vader te zeggen. Maar het is gewoon waar", zei ze donderdag tijdens de lancering van de cd 'Samen met Dré'.

Op het album, dat gepresenteerd werd in Loenen aan de Vecht, staan vijftien duetten van bekende artiesten met Hazes. Onder anderen René Froger, Frans Bauer, Gerard Joling, Paul de Leeuw, dochter Roxeanne en zoon André Junior namen een nummer op met de overleden zanger. Bij de presentatie werd bekend dat er in de voorverkoop al meer dan zeventigduizend exemplaren van de cd zijn verkocht, wat het album de platina status geeft.

Ook volgens Frans Bauer is Hazes zelfs na zijn dood nog de onbetwiste nummer één. "Hij was volkszanger nummer één, en dat blijft ie ook", vindt hij. "Het is heel bijzonder dat je weet dat iemand dood is, maar dat hij eigenlijk nog niet dood is. Dat muziek eigenlijk grenzeloos is, of je nu dood bent of niet dood bent, het leeft voort." Wolter Kroes is het met Bauer eens. "Hij was de aller-, aller-, allerbeste zanger die we ooit gehad hebben. De beste volkszanger die er ooit is geweest", vindt de zanger, die Hazes 'een fenomeen' noemt.

Guus Meeuwis denkt dat de muziek van Hazes inmiddels 'collectief bezit' is geworden. "Van welke muziek je ook houdt, Hazes kon en kan altijd. En dat is goed. Nederland is meestal niet zo trots op zijn helden en het is misschien wel goed dat we dat nu een keer wel zijn." Peter Beense denkt ook dat de liedjes van André 'gewoonweg niet meer zijn weg te denken uit onze samenleving'. "Het hoort bij het leven, het is een heel levenswerk wat hij neergezet heeft. Er zit altijd wel een liedje bij dat je aanspreekt en dat blijft hangen."

Volgens weduwe Rachel laat de belangstelling voor het album, en het daaraan gekoppelde televisieprogramma 'In duet met André Hazes', zien dat haar man 'heel erg geliefd is geweest bij iedereen'. "Iedereen die we benaderden om mee te doen met het album, reageerde meteen met: 'natuurlijk doe ik mee, ik vind het een hele eer'. André wordt nog een heel warm hart toegedragen."

De opnamen van de cd verliepen voor Rachel niet zonder emoties. "Ik kon in het begin heel slecht naar André zijn teksten luisteren, naar zijn liedjes. Ik was iedere keer aan het huilen", vertelt ze. "Maar toen zei kleine André tegen mij: 'mama, dat moet je niet doen, want het is juist heel mooi, het zijn toch een soort boodschappen van papa, dus haal er maar je kracht uit.' En toen dacht ik: 'een ventje van 13 die dat tegen zijn moeder zegt!'. Dus dat doe ik nu."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen