Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Bono neemt Liberty Medal in ontvangst

Shownieuws

Bono heeft de Liberty Medal in ontvangst genomen. Deze prijs is voor personen die leiderschap en visie hebben getoond in het nastreven van vrijheid op aarde.

(Novum/AP) - Bono heeft donderdag in Philadelphia de Liberty Medal in ontvangst genomen. Deze jaarlijkse prijs wordt door het Amerikaanse National Constitution Center uitgereikt aan personen die leiderschap en visie hebben getoond in het nastreven van vrijheid op aarde.

De 47-jarige U2-voorman en activist kreeg de prijs uit handen van de Amerikaanse oud-president George Bush, een eerdere ontvanger van de Liberty Medal. Aan de prijs is een geldbedrag van zeventigduizend euro verbonden, ook bedoeld voor het in 2002 door Bono opgerichte Debt Aids Trade Africa (Data). Deze organisatie strijdt tegen ziekte en armoede in Afrika.

"Wanneer je gevangen bent door armoede, dan ben je niet vrij," zei Bono in zijn toespraak. "Wanneer handelswetten het je belemmeren om het voedsel dat je verbouwt te verkopen, dan ben je niet vrij." De Ierse zanger citeerde verder uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en verwees naar de demonstraties tegen het regime in Birma van deze week. Hij zei ook dat hij ondanks de tekortkomingen van de Verenigde Staten van het land houdt.

Het National Constitution Center is een non-profitorganisatie die de steun wil vergroten voor de ideeën en waarden die de Amerikaanse grondwet vertegenwoordigt. De Liberty Medal wordt sinds 1989 uitgereikt. Onder anderen Kofi Annan, Colin Powell, Nelson Mandela en Bill Clinton hebben hem eerder gekregen.

Zes van de eerder onderscheiden personen wonnen later de Nobelprijs voor de Vrede. Bono wordt ook getipt als een kanshebber voor deze prestigieuze prijs.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen