Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Sjaak Bral trekt divers publiek

Shownieuws

Sjaak Bral trekt altijd een divers publiek. "Meisjes van 13 met een neuspiercing en oude velletjes met een looprek; stratenmakers en hartchirurgen", zegt Bral.

Sjaak Bral en Fred Delfgaauw trekken met hun nieuwe voorstelling 'Koffiehuis de Ooievaar' een heel divers publiek. "Ik trek altijd een uiteenlopend publiek, van meisjes van 13 met een neuspiercing tot oude velletjes met een looprek, en van hartchirurgen tot stratenmakers", vertelt Bral. "Fred heeft altijd een beetje een chique publiek."

In 'Koffiehuis de Ooievaar' staan Bral en Delfgaauw voor het eerst samen op het toneel met een 'magisch-realistische voorstelling', waarin twee verhaallijnen door elkaar lopen. Ten eerste vertellen de twee een verhaal over koffiehuis De Ooievaar, waar de overleden vader van twee broers een erfenis heeft achtergelaten. "Die erfenis blijkt natuurlijk niet te zijn wat ik denk dat het is", vertelt Bral. "Dat is een heel mooi en ontroerend verhaal geworden, waarin ook plek is voor de lach."

Ten tweede wordt een schermutseling tussen een cabaretier en een theatermaker in beeld gebracht. "Fred maakt prachtige dramatische toneelvoorstellingen en ik ben cabaretier, dus ik kom met de lach. Dat zijn twee totaal verschillende disciplines, maar wij willen laten zien dat die twee ook samen kunnen in een voorstelling. Uiteindelijk is de boodschap van de voorstelling dat de lach niet kan zonder de traan."

Bral en Delfgaauw hebben vier maanden aan de voorstelling gewerkt. Ter voorbereiding gingen de twee, die al jaren goed bevriend zijn, met elkaar chatten. "We hebben via de chat vragen naar elkaar toe gegooid over het vak", zegt Bral. "Hij vroeg mij bijvoorbeeld wat ik voel als mensen om me lachen. En ik vroeg hem waarom het nou altijd zo ingewikkeld moet." Bral bewaarde de chats en daarmee zijn ze samen aan de slag gegaan. "Dat was ook gemakkelijk, want dan heb je al een dialoogvorm", legt hij uit.

De twee Hagenezen hebben de voorstelling nu zes keer gespeeld en het publiek is laaiend enthousiast. "We gaan de voorstelling nog zeventig keer spelen, ook in België", vertelt Bral, die eraan toevoegt dat Delfgaauw bij onze zuiderburen een 'vedette' is.

Sjaak Bral en Fred Delfgaauw staan donderdag- en vrijdagavond met hun voorstelling 'Koffiehuis de ooievaar' in De Kleine Komedie te Amsterdam.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen