Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nederlands Film Festival van start met prijzenregen

Shownieuws

Woensdagavond ging voor de 27e maal het Nederlands Film Festival van start. De openingsfilm van Jos Stelling, 'Duska', werd erg goed ontvangen.

Met de openingsfilm 'Duska' van Jos Stelling ging woensdagavond in de Utrechtse Stadsschouwburg de 27e editie van het Nederlands Film Festival van start. Het was een volgepakte avond, waarbij de eerste prijzen werden uitgereikt en vertrekkend festivalvoorzitter Frans Afman werd onderscheiden.

Robby Müller mocht het eerste Gouden Kalf in ontvangst nemen. De 67-jarige cameraman ontving de Cultuurprijs 2007 uit handen van Ronald Plasterk, die aangaf de Nederlandse film hoog in het vaandel te hebben. "We steunen de Nederlandse filmsector heel sterk en dat zullen we altijd blijven doen", zei de 50-jarige minister van Cultuur.

De eerste lange speelfilm van Threes Anna, 'The bird can't fly', werd ook bekroond. Het poëtische drama ontving de Filmprijs van de stad Utrecht, de prijs voor de beste debutantenfilm.

Festivalvoorzitter Frans Afman, die na twaalf jaar trouwe dienst de fakkel doorgeeft aan voormalig PvdA-coryfee Jeltje van Nieuwenhoven, werd geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de filmindustrie.

Afman maakte nog van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor meer geld voor de Nederlandse cinema. Hij wilde daarover 'nog wel even van gedachten wisselen' met minister Plasterk en dienst collega Hirsch Ballin. Ook toekomstig voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven liet weten Plasterk nog wel even 'aan zijn jasje te trekken'.

'Duska' werd erg goed ontvangen en voornamelijk geprezen om de prachtige beelden. De film, over een filmcriticus die verliefd wordt op een schijnbaar onbereikbare bioscoopcaissière, is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars

Utrecht zal tot en met 6 oktober in de ban zijn van de Nederlandse film. Het aanbod is dit jaar met zo'n vierhonderd speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama's weer enorm uitgebreid. Verder zijn er talkshows, seminars en feesten. Als hoogtepunt en sluitstuk worden op zaterdag 6 oktober de Gouden Kalveren uitgereikt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen