Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Thom Hoffman bezoekt proces-Holleeder voor film

Shownieuws

Thom Hoffman wil een film maken over de zaak tegen Willem Holleeder. Hij was aanwezig bij een rechtszitting tegen de topcrimineel.

Thom Hoffman heeft dinsdag de rechtszaak tegen Willem Holleeder bezocht voor een in de maak zijnde film die is gebaseerd op de topcrimineel. De regie van de film is in handen van Gerrard Verhage, die ook in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp kwam kijken. Daar ging het dinsdag over de vermeende afpersing van Kees Houtman, die in 2005 werd vermoord.

De film moet gaan over de relatie tussen Holleeder en Cor van Hout, zegt Verhage. De twee ontvoerden Alfred Heineken in 1983. Ook de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra wordt vertolkt. Verhage heeft Hoffman benaderd voor de rol van Endstra, maar die wil liever Holleeder spelen. "Hij speelt liever de 'evil character' dan een dubieus karakter", stelt Verhage. Voor die rol moet Hoffman echter auditie doen.

De 50-jarige Hoffman, die te zien was in films als 'Zoeken naar Eileen' en 'Zwartboek', bereidt zich altijd goed voor op zijn rollen en bezocht daarom de rechtszaak. Verhage waagde zich met 'De Dominee' al aan een film over de Nederlandse onderwereld. Die rolprent gaat over het leven en de liquidatie van drugsbaron Klaas Bruinsma. Deze film wordt volgens Hoffman een 'hardere film omdat de misdaad wat steviger in beeld wordt gebracht'.

Volgens Verhage komt de inhoud van de film heel dicht bij de feitelijke werkelijkheid te liggen. Dat houdt in dat ook de vermeende afpersingen waarvoor Holleeder en negen medeverdachten momenteel terechtstaan aan bod komen. De regisseur wil dat in het verhaal meerdere perspectieven worden belicht die elkaar tegenspreken. "Welke ga ik niet verklappen." Het liefst wil Verhage de echte namen van de betrokkenen voor zijn personages gebruiken, maar vreest dat dat juridisch niet mogelijk is.

Verhage maakte eerder de bekroonde tv-film 'Dichter op de Zeedijk'. Momenteel is hij bezig met 'Nooit meer slapen', naar het gelijknamige boek van W.F. Hermans. Driekwart jaar geleden begon Verhage met de voorbereidingen voor de film over Holleeder. In het voorjaar wordt begonnen met de opnamen.

Holleeder en negen medeverdachten worden vervolgd voor de afpersing van vier vastgoedhandelaren. Het betreft Rolf Friedländer en John Wijsmuller, die beiden ontkennen te zijn afgeperst, en de vermoorde Willem Endstra en Kees Houtman. Die hebben beiden in het geheim bij de politie verklaard te zijn afgeperst.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen