Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ernst Jansz treedt op voor Japanse troostmeisjes

Shownieuws

Ernst Jansz treedt vrijdag op tijdens een manifestatie voor de troostmeisjes die werden misbruikt door Japanse strijdkrachten. Dat meldt Amnesty.

Ernst Jansz, voormalig bandlid van Doe Maar, treedt vrijdag in Den Haag op tijdens een manifestatie van Amnesty International en de Stichting Japanse Ereschulden. Dat maakte Amnesty woensdag bekend. De twee organisaties willen aandacht vragen voor de zogenoemde troostmeisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden misbruikt door Japanse strijdkrachten.

Bij de manifestatie zijn drie voormalige troostmeisjes uit Zuid-Korea, de Filippijnen en Nederland aanwezig. Zij doen ook Brussel, Berlijn en Londen aan. Verder wordt vrijdag een petitie overhandigd aan VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen, die de portefeuille Europese en Buitenlandse Zaken heeft. De Tweede Kamer wordt daarbij gevraagd om bij de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken een motie aan te nemen.

In de petitie wordt geëist dat de Japanse regering spijt betuigt voor de gedwongen militaire prostitutie en de slachtoffers schadeloos stelt. Ook pleiten de initiatiefnemers voor een accurate weergave van de gruweldaden in de Japanse geschiedenisboeken. In Japan beweren meerdere historici tot de dag van vandaag dat de troostmeisjes zich vrijwillig prostitueerden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen