Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Erasmusprijs naar Hongaarse filmmaker Forgács

Shownieuws

Kroonprins Willem-Alexander reikt op 29 november op Paleis Noordeinde de Erasmusprijs uit aan de Hongaarse filmmaker en videokunstenaar Péter Forgács.

Kroonprins Willem-Alexander reikt op 29 november op Paleis Noordeinde de Erasmusprijs uit aan de Hongaarse filmmaker en videokunstenaar Péter Forgács. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekend.

De Erasmusprijs, die bestaat uit een geldbedrag van 150 duizend euro, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een voor Europa belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. Het is een onderscheiding van de Stichting Praemium Erasmianum, die in 1958 werd opgericht door prins Bernhard, en waarvan Willem-Alexander nu regent is.

Forgács krijgt de prijs voor de wijze waarop hij in zijn films omgaat met de cultuur en het verleden van Hongarije. De filmmaker is vooral bekend om zijn filmserie 'Private Hungary', waarvoor hij amateurvideobeelden gebruikte. De serie biedt een blik op het leven van voornamelijk de Joodse middenklasse in de jaren twintig tot eind jaren zestig.

Vorig jaar ging de Erasmusprijs naar de Franse grafisch ontwerper Pierre Bernard.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen