Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oktober 2007

Luistercijfers landelijk

De luistercijfers van het Radiolog Luisteronderzoek (voorheen CLO) over de periode augustus-september 2007 zijn bekend. Het Radiolog Luisteronderzoek wordt door Intomart GfK uitgevoerd in opdracht van RAB, het Radio Advies Bureau voor de Publieke Omroep, Ster, ORN, Sky Radio Groep, Talpa Radio, Q-music, SBS Radio, Crosspoints, Slam FM, BNR Nieuwsradio, Kink FM, 100%NL en CRN.

Per 1 september zijn er in de methodiek van het Luisteronderzoek een aantal verbeteringen aangebracht. Zo zijn de lay-out van zowel het papieren als het online Radiolog verbeterd en is de zendervolgorde in het Radiolog gepersonaliseerd en afgestemd op het luistergedrag van elke individuele respondent. Verder is de werving van respondenten verbeterd en worden respondenten meer gestimuleerd om het Radiolog online in plaats van schriftelijk in te vullen.

De verbeterde methodiek heeft betrekking op de helft van de nu gepubliceerde augustus – september cijfers. De nieuwe naam van het Continu LuisterOnderzoek luidt vanaf nu Radiolog Luisteronderzoek.

Verder is per 1 september Radio 6 opgenomen in het Radiolog Luisteronderzoek. In de rapportage over september-oktober 2007 (openstelling 22 november) zal Radio 6 voor het eerst gepubliceerd worden.

Luistergedrag
Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in augustus-september 2007. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 9.066 respondenten van 10 jaar en ouder.

De marktaandeelontwikkeling van de landelijke en regionale publieke en commerciële zenders staan in bovenstaande figuur weergegeven (gehele week; 07.00-24.00 uur).

De gemiddelde luistertijd per dag (personen 10+ jaar) bedraagt over deze periode in het tijdvak 07:00-24:00 uur 2 uur en 48 minuten. De gemiddelde luistertijd is daarmee 10 minuten langer dan in de vorige meetperiode. Onderstaand overzicht geeft de gemiddelde luisterdichtheden alsmede de marktaandelen van alle zenders over de maanden augustusseptember 2007 (gehele week; 07.00-24.00 uur). Ter vergelijking worden tevens de luistercijfers van de voorgaande periode vermeld.

ORN Radio is een combinatie van de zenders Radio Noord, Omrop Fryslân, Radio Drenthe, Radio Oost, Radio Gelderland, Radio M Utrecht, Radio Flevoland, Radio Noord-Holland, Radio West, Radio Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1 Radio.

CRN Commercieel Regio is een combinatie van de zenders Waterstad FM, Hot-Radio, Keizerstad FM, City FM Classic Rock (Randstad en Noord), Stads Radio, Radio 8 FM, XFM, Star FM, Wild FM Hitradio, Fresh FM, Radio Decibel Amsterdam, RadioNL, Optimaal FM en Hofstad Radio 99.4 FM.

Bron: RAB/Intomart GfK Radiolog Luisteronderzoek 2007
Volgende rapportage op donderdag 22 november 2007: meetperiode september-oktober 2007.

 

Gerelateerde Artikelen