Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jazzlegende Joe Zawinul (75) overleden

Shownieuws

De Oostenrijkse jazzlegende Joe Zawinul is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt, meldt het persbureau APA.

(Novum/AP) - De Oostenrijkse jazzlegende Joe Zawinul is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt, meldt het persbureau APA. Zawinul, die wereldhits scoorde met 'Mercy, mercy, mercy' en 'Birdland', lag sinds vorige maand in een Weens ziekenhuis.

Alom geprezen werd de Oostenrijker voor zijn keyboardprestaties op succesvolle albums van Miles Davis, zoals 'In a silent way' en 'Bitches brew'. Ook was hij een van de pioniers van de elektrische jazz.

In 1970 richtte Zawinul de band Weather Report op en produceerde hij een reeks albums, waaronder 'Heavy weather', 'Black market' en 'I sing the body electric'. Na het uiteenvallen van de band richtte hij het Zawinul Syndicate op. Een van zijn verdiensten was dat hij de elektrische piano en de synthesizer in de mainstream jazz introduceerde. Zawinul woonde bijna een halve eeuw in de Verenigde Staten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen