Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mimespeler Marcel Marceau (84) overleden

Shownieuws

De legendarische mimespeler Marcel Marceau is op 84-jarige leeftijd overleden. Wereldwijd maakte hij furore met zijn mimespel. Zijn alter ego was Bip.

(Novum/AP) - De legendarische mimespeler Marcel Marceau is zaterdag in Parijs op 84-jarige leeftijd overleden. Dat meldden Franse media zondag. Marceau verbeeldde vijftig jaar lang op podia overal ter wereld de menselijke emotie zonder ook maar een woord te zeggen.

Marceau werd in 1923 als Marcel Mangel geboren in het Franse Straatsburg. Zijn vader, een zingende slager, liet Marceau kennis maken met de wereld van muziek en theater. Toen de Duitsers Frankrijk binnenvielen moesten de Mangels hals over kop naar het zuidwesten van Frankrijk vluchtten. De jonge Marcel nam de naam Marceau aan om zijn joodse achtergrond te verbergen en sloot zich aan bij het verzet om joodse kinderen te helpen. Marceaus vader overleed in het vernietigingskamp Auschwitz.

Pas na de oorlog raakte hij geïnteresseerd in het acteervak. Al tijdens zijn opleiding aan de toneelschool van Charles Dullin in Parijs werd zijn talent voor mime duidelijk. In 1947 wekte Marceau zijn alter ego Bip tot leven, die met zijn witte gezicht en gestreepte shirt het typische toonbeeld van de mimeclown vertegenwoordigde.

Marceau zei te zijn geïnspireerd door acteurs als Charlie Chaplin en Buster Keaton, maar inspireerde op zijn beurt vele anderen. Michael Jackson bijvoorbeeld heeft zijn beroemde 'moonwalk' afgekeken van een sketch van Marceau. Wereldwijd maakte hij furore met zijn mimespel. Hij verscheen in televisieshows en speelde mee in meerdere films. Marceau trouwde drie keer en kreeg vier kinderen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen